Naslovna Deca Šimanovački đaci obeležili Međunarodni dan bicikla

Šimanovački đaci obeležili Međunarodni dan bicikla

PODELI

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2018. godine donela odluku da se svakog 3. juna obeležava Međunarodni dan bicikla, čime se promoviše ovo prevozno sredstvo koje u savremenom društvu predstavlja simbol održivog transporta, koje, osim što je najekonomičnije, najviše benefita donosi zdravlju ljudi, a ujedno i ne zagađuje životnu sredinu.

U saradnji sa predstavnicima Policijske stanice Pećinci i JKP “Putevi Opštine Pećinci” u šimanovačkoj Osnovnoj školi “Dušan Jerković Uča” organizovana je biciklijada, tokom koje su učenici od 1. do 4. razreda vozili bicikle ulicama sela, a u područnim školama deca su na poligonima pokazivala svoje sposobnosti upravljanja biciklom.

Kako nam je rekla Tanja Arsenijević, učiteljica prvog razreda, vožnja u matičnoj školi je osim rekreativnog imala i edukativni karakter, jer su sva deca, pre nego što su počela sa vožnjom, upoznata sa pravilima vožnje bicikla – ne menjajte pravac iznenada i bez davanja znaka (podizanje ruke), ne vozite uporedo se sa drugim vozačima, ne gurajte druge vozače i ne smetajte na bilo koji način, ako ste prvi u koloni, dužnost vam je da zaobilazite prepreke i vodite druge vozače bezbednom putanjom, držite obe ruke na volanu, nosite odgovarajuću opremu (kaciga i reflektujući prsluk da bi bili viđeni).

“Izuzetno je važno edukovati decu za vožnju bicikla, jer vožnjom bicikla i oni učestvuju u saobraćaju i predstavljaju dosta rizičnu grupu, naročito ako se u grupi nalazi više biciklista. Zahvaljujemo se svima koji su nam omogućili da obeležimo ovaj dan, jer osmesi dece su bili neprocenjivi” – rekla je Arsenijević.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here