Naslovna Magazin Srce Sremske Mitrovice: Kameni cvet koji stalno suzi

Srce Sremske Mitrovice: Kameni cvet koji stalno suzi


Ako pitate Mitrovčane, mnogi će reći da je srce njihovog grada zapravo fontana u obliku cveta koja se nalazi u Gradskom parku.

Park je svoj današnji prepoznatljiv oblik dobio 70-tih godina XIX veka. Tada su u njemu postavljeni i beli kameni rimski spomenici koji su predstavljali začetak budućeg lapidarijuma.

Sremica čije su ime nadživele njene fotografije

U samom središtu parka na posebnom mestu nalazi se fontana u vidu kamenog cveta koji je urađen 1948. godine prema projektu Irine Nepokojčicke, prve poznate žene arhitekte u Sremskoj Mitrovici.

Fontana je postavljena na mestu nekadašnje “carske lipe”, koju je zasadila Petrovaradinska imovna opština 1879. kao spomen na srebrni jubilej “pir” carskog bračnog para, cara Franje Josifa i carica Jelisavete.

Kameni cvet, koju je Ruskinja Irina Nepokojčicka, poklonila Sremskoj Mitrovici pre sedam decenija, jedan je od simbola najvećeg sremskog grada. Simbolizuje tugu koju je Ruskinja osećala daleko od rodnog kraja. Kada je shvatila da će ubrzo umreti, napravila je ovaj spomenik, koji joj se ukazao, kaže legenda, u snu.

Pokraj Kamenog cveta, mnogi čine prve korake, proslavljaju mature, počinju ljubavi, dele najlepše uspomene, zahvaljujući Ruskinji koja je ostavila trajno obeležje u gradu na Savi…

Prethodna vestNagrade za najbolje sremske osnovce
Sledeća vestOtvorena pijaca mladih poljoprivrednika u Sremskoj Mitrovici

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here