Naslovna Magazin Zdravlje Sindrom suvog oka sve prisutniji kod mladih

Sindrom suvog oka sve prisutniji kod mladih

PODELI

Vreeme izloženosti ekranima eksponencijalno se povećalo, pa prema podacima UNESCO-a, više od milijarde učenika širom sveta su kod kuće zbog zatvaranja škola uzrokovanih pandemijom koronavirusa. Osim toga, brojni zaposleni nisu mogli da izbegnu rad od kuće, u nastojanju da se ne bi u potpunosti blokirale proizvodne aktivnosti.

Rizik od ove prekomerne izloženosti ekranima i drugim uređajima predstavlja ozbiljan rizik za suvoću i umor očiju, posebno za studente. Produžena izloženost digitalnim ekranima određuje brže isparavanje suznog filma, tankog sloja tečnosti koji prekriva očnu površinu.

Razlog leži u oskudnom ili nepotpunom “treptanju”. Istraživanja su pokazala da produženo gledanje ekrana dovodi do smanjenja treperenja za 40 posto. Treperenje služi kako bi suzni film ostao netaknut, tanak sloj vode i masti na površini oka zbog čega jasno vidimo i štiti nas od stranih tela i iritacija.

Sindrom suvog oka je posledica smanjenog kvaliteta ili količine suza, što rezultuje nedovoljnim podmazivanjem i vlaženjem površine oka. Može dovesti do povećanja upale s posledičnim oštećenjem struktura i nerava očiju.

Umereni do jaki sindrom suvog oka može biti povezan sa bolovima u očima, ograničenjem u obavljanju svakodnevnih aktivnosti (npr. čitanje), lišavanjem sna, smanjenom energijom, opštim lošim zdravljem i depresijom.

Možete odmoriti oči uz pomoć pravila 20-20-20. Pravilo kaže kako je nakon 20 minuta gledanja u ekran potrebno fiksirati pogled na tačku udaljenu 6 metara i tako ostati najmanje 20 sekundi. Isto tako i nakon svakih 20 minuta rada na računaru ili praćenja sadržaja na telefonu zatvoriti kapke, a zatim ih treptajem lagano stisnuti u trajanju od 2 sekunde. Ukratko, ova jednostavna vežba ponovno aktivira vid na daljinu i odmara oči.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here