Naslovna Ekonomija Siniša Mali i Peter Sijarto danas o skladištenju gasa u Mađarskoj

Siniša Mali i Peter Sijarto danas o skladištenju gasa u Mađarskoj

PODELI
Foto: Tanjug/ N. Anđić, arhiva

Ministar finansija, Siniša Mali, boraviće danas u jednodnevnoj poseti Budimpešti, gde će sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske, Peterom Sijartom, razgovarati o aktuelnoj energetskoj situaciji i obezbeđivanju kapaciteta za skladištenje gasa u Mađarskoj.

Mali i Sijarto će razgovarati i o unapređenju ekonomske saradnje dve zemlje, najavilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u ponedeljak izjavio da će Mali razgovarati sa Sijartom o iznajmljivanju skladišta za 300 do 500 miliona kubnih metara gasa.

Ako nam neko iseče gas ne možemo da povučemo više od pet miliona kubnih metara dnevno iz našeg skladišta. Zato nam treba još jedno mesto odakle bi mogli da povučemo dodatnih pet miliona kubnih metara, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Novom Sadu, gde je otvoren Međunarodni poljoprivredni sajam, da je sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom dogovorio da Srbija može da uskladišti 300 do 500 miliona kubika gasa u Mađarskoj.

Važno je što nam premijer Mađarske omogućava da uskladištimo između 300 i 500 miliona kubnih metara gasa, rekao je Vučić objasnivši da bi time osigurali snabdevanje za najteža tri meseca “čak i da neko iseče linije snabdevanja”, rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je, takođe, najavio da će sa predsednikom Rusije, Vladimirom Putinom, razgovarati najverovatnije danas ili sutra i da postoje tri stvari koje su najvažnije kada je reč o gasnom aranžmanu.

Za nas su najvažnije količine, pod dva je cena, pod tri je sigurnost snabdevanja sa čim do sada nismo imali problema. Prva dva aspekta su ključna, rekao je Vučić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here