Naslovna Dogadjaj „Sirmium kup” u raketnom modelarstvu po 16. put u našem gradu

„Sirmium kup” u raketnom modelarstvu po 16. put u našem gradu

PODELI
Foto: sirmiuminfo

Sremska Mitrovica – Svetsko prvenstvo u raketnom modelarstvu 16. „Sirmium kup” koji se održava 5. i 6 oktobra u našem gradu, bio je tema konferencije za novinare održane u Gradskoj kući. Tradicionalno takmičenje biće održano na Aerodromu „Veliki Radinci”.

Pokrovitelji Svetskog takmičenje u raketnom modelarstvu su Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, Sport i omladina Vojvodine i Grad Sremska Mitrovica.

Zoran Miščević zamenik načelnika Gradske uprave za obrazovanje, kulturu i sport ističe značaj kupa: „Ovo je značajno takmičenje za Grad Sremska Mitrovica 5. i 6. oktobra i koristim priliku da se zahvalim našim raketnim modelarima koji uvek u proteklih 10-ak i više godina predstavljaju Grad Sremsku Mitrovicu u nekom pozitivnom svetlu. Upravo će na taj dan iz Grada Sremska Mitrovica neke naučne i sportske, pozitivne, dobre informacije ići dalje. Ukupno 13 zemalja, prvi put ove godine učestvuje Indija, veliko takmičenje, značajno takmičenje i lokalna samouprava je u obavezi da ovakvu vrstu takmičenja podržava i zbog sporta koji se neguje, a i ovi ljudi koji su se predstavili danas neguju one najmlađe populacije koje kasnije preko modelara i preko nekih drugih stvari razvijaju jednu ozbiljnu ljubav prema nauci i tehnici i samim tim značajno doprinese razvoju, kako Grada Sremske Mitrovice tako i Srbije uopšte.”

Organizator Svetskog kupa u raketnom modelarstvu je Aero-klub „Sremska Mitrovica”, a suorganizator takmičenja je Kazneno-popravni zavod Sremska Mitrovica.

Pero Malešević član uprave Aero-kluba „Sremska Mitrovica” i direktor 16. „Sirmium kupa” rekao je o takmičenju: „Svetski kup se već tradicionalno održava ovde kod nas. Očekujemo dolazak takmičara sa svojim ekipama iz 13 zemalja, Indija, Rumunija, Rusija, Bugarska, Mađarska, Slovenija itd. U isto vreme održava se i prvi put u svetu organizacija Svetskog raketnog prvenstva Ken-Set (Can/Sat). Reč je o Ken-Set programu kroz koji se vrši razvoj malih satelita. Mi imamo jednu grupu a mladih inžinjera koji već desetak godina rade na razvoju prvog srpskog mini-satelita. To su sateliti koji mogu da budu toliki da stanu u jednu konzervu coca-cole do jednog prečnika od metar. Izrađeni u saradnji sa Italijom, prvi srpski italijanski satelit koji će biti na proleće, u prvom kvartalu sledeće godine, lansiran u orbitu. Pošto imamo ugovore sa sa više država i univerziteta u svetu, između ostalog i sa Rusijom, biće lansiran sa kosmodroma u Bajkonaru, taj naš prvi srpski mini-satelit.”

Ulaz na ovaj svetski kup je besplatan.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here