Naslovna Srbija Situacija na KiM ozbiljna, molio sam da se sačuva mir i ne...

Situacija na KiM ozbiljna, molio sam da se sačuva mir i ne dođe do sukoba

PODELI
Foto: Tanjug/ TARA RADOVANOVIC

Patrijarh SPC Porfirije izjavio je danas, posle sastanka u Patrijaršiji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je situacija na KiM veoma ozbiljna i da su tenzije dostigle tačku iz koje mogu lako da se otvore putevi koje niko od nas ne želi, jer nas ne bi odveli u mir i kakvu takvu ravnotežu, kao i da je zato i lično molio Vučića da učini sve da se sačuva mir i da ne dođe do oružanih sukoba.

Porfirije je rekao da je istinski, malo je reći, tužan, ne samo lično već i zbog srpskog naroda na KiM i monaha i monahinja i sveštenstva koji su sa radošću očekivali da poglavar njihove crkve poseti Pećku patrijaršiju.

“Samo ću reći da je Pećka patrijaršija za naš narod i crkvu i poglavara crkve ono što je Vatikan ili Lateran za katolike. Zamislite da neko bez ikakvog razloga, sa komičnim obrazloženjima, samo zato što mu se hoće zabrani papi da uđe u Vatikan ili da ode u Lateran”, zapitao je patrijarh Porfirije.

Istakao je da je siguran da bi čitav svet ustao na noge i da ne postoji “pod kapom nebeskom” da neko ko odlučuje ne bi digao svoj glas, jer neko uskraćuje prava poglavaru Rimokatoličke crkve.

“Da li postoji jedan poglavar neke verske zajednice koji ne može da poseti svoj narod i vernike i ne može da uđe u svoju kuću”, zapitao je Porfirije.

Poručio je da moramo učiniti sve da se po svaku cenu sačuva mir.

“I molio sam i lično predsednika, kao i čitavu vladu, da učini sve da se sačuva mir i da ne dođe, ne daj Bože, od oružanih sukoba jer nikome dobro doneti neće. To molim i one koji imaju vlast u Prištini, ali jednako molim i velike sile i institucije političke koje su važne u centrima moći da i oni daju sve od sebe da se sačuva mir i da ljudski životi budu interes veći o svakog interesa”, istakao je patrijarh SPC.

Porfirije je rekao da je u okviru redovnog programa hteo da poseti Pećku patrijaršiju i posebno u ovim teškim trenucima da bude sa svojim narodom i vernicima na KiM i da se pomoli Bogu za sve one koji stradaju, ali i ljude celog sveta.

“Za mir u svetu, a pre svega za međusobno razumevanje i suživot i za mir između Albanaca i Srba, jer sigurno je da samo mi između sebe svojim naporima možemo bolje razumeti jedni druge. A vekovima na prostorima KiM žive zajedno Srbi i Albanci. Srbi su na KiM gotovo 15 vekova, a Albanci četiri ili pet vekova, koliko žive zajedno sa Srbima”, rekao je patrijarh.

Istakao je da su kapaciteti i potencijali onoga što je iza nas takvi da nas u najmanju ruku uče da, ako postoji dobra volja, može se naći put u zajednickci život i put u okvir u kome za svakoga ima mesta.
Izrazio je uverenje da će uskoro biti sa vernicima na KiM i da neće dugo čekati.

Porifije je rekao da neće danas govoriti o građanskim pravima i verskim slobodama, jer je ubeđen da ih svi znaju.

Naglasio je da je Pećka patrijaršija imovina SPC i kuća svakog poglavara SPC.

“Pokušao sam i juče u nekim direktnim kontaktima sa ljudima za koje mislim da mogu da pomognu izdejstvujem da se takva jedna besmislena, apsurdna i iracionalna zabrana ukloni”, naveo je patrijarh.

Apelovao je, kako je rekao, na sve koji sigurno mogu da utiču na Prištinu i donose odluke, pa i odluku da se zabrani patrijarhu SPC bez ikakvog razloga da ode svojoj kući, da utiču da se takva odluka promeni.

“Što se tiče situacije na KiM, nismo neko ko može da zna sve šta se dešava i u razgovoru sa predsednikom smo imali mnoga pitanja i on nam je rekao sa svoje strane šta misli da bi trebalo da imamo u vidu.

Ponovio sam i podvukao ono što i on sam govori – da moramo učiniti sve da se po svaku cenu sačuva mir”, rekao je patrijarh.

Istakao je da velike sile i centri moći mogu takođe da utiču i da se moli Bogu da u ove pretpreznične i Božićne praznike dotakne umove i srca svih ljudi, a naročito onih koji žive na KiM i da Bog da mira između Albanca i Srba.

“I svima nama koji slavimo Božić, da to bude dan radosti, mira i ljubavi”, dodao je Porfirije.

Kazao je da i mediji sa svoje strane treba da učine sve da se sačuva mir u našoj južnoj pokrajini i vode računa kako izveštavaju.

“Da najveća cena bude svaki ljudski zivot i da to bude najveći interes, veći od svakog ličnog i privremenog interesa, koji je deo našeg konformizma”, poručio je Porfirije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here