Naslovna Hronika SKANDALOZNA PRESUDA! Šest godina silovao i zlostavljao devojčicu koju je čuvao, a...

SKANDALOZNA PRESUDA! Šest godina silovao i zlostavljao devojčicu koju je čuvao, a dobio SAMO NANOGICU

PODELI
Foto: Ilustracija

Mirko M., koji je šest godina seksualno zlostavljao štićenicu M. V. (17) iz Šida, umesto kaznom zatvora, osuđen je na godinu dana kućnog zatvora.

Šest godina brutalnog iživljavanja nad maloletnom devojčicom, čiji je Mirko M. bio hranitelj sve to vreme i za čiju negu je dobijao novac od države, pravno je dobilo sraman epilog – umesto zatvora od jedne do deset godina, hranitelj maloletnice dobio je umanjenu kaznu.

Naime, nakon što je priznao da je zlostavljao devojčicu koja je kod njega živela jer nije imala drugi izbor nakon što ju je, kada je imala 11 godina, Centar za socijalni rad dodelio Mirku M. na čuvanje, tužilaštvo u Šidu sklopilo je sa ovim čovekom sporazum o priznanju krivice.

PIPKANjA “PRIMERNOG” HRANITELjA IZ ŠIDA: Optužen da je godinama seksualno uznemiravao štićenicu

Dogovorom sa tužilaštvom, a što je kasnije potvrdio i sud u Šidu, hranitelj iz pakla osuđen je na godinu dana kućnog zatvora.

Ova vest zgrozila je javnost, ali i ukazala na to da najavljene oštrije kazne i izmene i dopune Krivičnog zakona moraju što pre da se dese.

Igor Jurić, osnivač Fondacije “Tijana Jurić”, ukazao je za “Blic” da je kazna koju je dobio ovaj hranitelj nedopustiva.

– On se nagodio sa sudom i dobio godinu dana kućnog zatvora. To je za mene nedopustivo i mislim da je za svaku osudu – ukazuje Jurić.

Prema njegovim rečima, ovakva presuda omogućava čoveku koji je šest godina zlostavljao devojčicu da živi život sasvim normalno.

– On je van kontrole, on može da koristi internet, kontaktira s decom preko društvenih mreža. Taj čovek je sam priznao krivicu, a sud je utvrdio da je on zlostavljao dete. Uprkos svemu tome, on dobija mogućnost da bude na slobodi. Ovo sve pokazatelj je toga zašto je neophodno da se pooštre krivične sankcije – ukazuje Jurić.

Prema njegovim rečima, to što je Mirko M. šest godina zlostavljao dete koje je ostalo bez roditelja nameće još jedno pitanje – kontrolu hranitelja.

– Devojčica je od svoje 11. godine bila kod tog čoveka. On je navodno na razne načine zlostavljao to dete. Samim tim postavlja se pitanje kome dajemo našu decu na brigu – pita se Jurić.

“Sina mi je ŽIGOSAO, a Veljku ZARIO NOŽ U SRCE”: Otkrivena DRUGA ŽRTVA nakon UBISTVA u Sremskoj Mitrovici!

On dodaje da su kontaktirani i s tužilaštvom, kao i sa sudom u Šidu, međutim u obe institucije navodno su prebacivali loptu jedni na druge, bez ikakvih zvaničnih izjava.

Prema Zakonu o krivičnom postupku, Mirku M. pretila je kazna do 10 godina zatvora jer, kako stoji u ZKP: “nastavnik, vaspitač, staralac, usvojilac, roditelj, očuh, maćeha ili drugo lice koje zloupotrebom svog položaja ili ovlašćenja izvrši obljubu ili sa njom izjednačen čin sa maloletnikom koji mu je poveren radi učenja, vaspitavanja, staranja ili nege kazniće se zatvorom od jedne do deset godina”.

Međutim, u ovom slučaju zlostavljač je čak i nagrađen nošenjem nanogice.

Zlostavljanje počelo prvog dana

Traume nesrećne devojčice počele su čim je došla u ovu hraniteljsku porodicu i Mirko M. počeo je da je seksualno uznemirava sa nepunih 11 godina.

– Tražio je od M. V. da ga dodiruje po telu, pričajući joj kako će se tako još više zbližiti i postati kao pravi otac i ćerka i kako će je još više voleti ukoliko bude poslušna i bude radila sve što joj on naredi – rekao je izvor iz istrage.

Vremenom se maltretiranje nastavljalo sve više, a M. M. je od devojčice tražio da postanu sve “bliskiji”.

– Tražio je da ga devojčica oralno zadovoljava i govorio joj da će joj on, ukoliko bude dobro “odradila posao”, uzvratiti na isti način. Dodirivao ju je rukama i polnim organom po međunožju, a u nekoliko navrata prisilio na seksualni odnos – dodaje sagovornik.

Kako je ispričala radnicima Centra za socijalni rad, devojčica je sve vreme ćutala iz straha za svoju budućnost i život u neizvesnosti, bez doma i porodice.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here