Naslovna Srem Sremska Mitrovica Škola u Zasavici konačno će dobiti novi sjaj

Škola u Zasavici konačno će dobiti novi sjaj

PODELI

Radovi na rekonstrukciji krova starog objekta Osnovne škole “Dobrosav Radosavljević Narod” u Zasavici I počeli su pre nekoliko dana. Ovim radovima biće kompletno obnovljena stara zgrada i uklonjen objekat koji je svojevremeno izgrađen od azbestnih ploča.

Zgrada Osnovne škole “Dobrosav Radosavljević Narod” područnog odeljenja u Zasavici I biće kompletno obnovljena. Radove su obišli Svetlana Milovanović, zamenica gradonačelnika Sremske Mitrovice; Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica, Slađan Papić, direktor OŠ “Dobrosav Radosavljević Narod”; Milan Ivanković, predsednik Mesne zajednice “Zasavica I” kao i nekoliko roditelja.

Foto: Sirmiuminfo

U školskom dvorištu, u područnom odeljenju OŠ “Dobrosav Radosavljević Narod” u selu Zasavica jedan, nalaze se dva objekta. Stari objekat škole izgrađen je 1919. godine i već duže vreme se ne koristi, dok je drugi, noviji objekat izgrađen sedamdesetih godina od azbestnih ploča i u uprkos činjenici da mu je već odavno istekao rok trajanja u njemu se svakodnevno odvija nastava.

Svetlana Milovanović, zamenica gradonačelnika Sremske Mitrovice rekla je prilikom obilaska radova: „Nakon izgradnje i otvaranja nove škole u Mačvanskoj Mitrovici, pristupili smo rekonstrukciji i škole u Zasavici I. U pitanju je rekonstrukcija stare škole koja je sagrađena još dvadesetih godina prošlog veka ali je u boljem stanju od objekta koji je decenijama kasnije sagrađen. Počeli smo od sanacije krova, a učenici kojih ovde ima oko 30 i predškolci, vaspitači i nastavnici uskoro će preći u obnovljenu zgradu i imati mnogo bolje uslove za rad što je i cilj lokalne samouprave. Nadam se da ćemo u narednom periodu nakon završenih ovih radova preći i na ostale koji će omogućiti da se u ovom objektu u dobrim uslovima obavlja nastava“.

Uređenje fiskulturne sale u Grabovcima

Kako je rekao Slađan Papić direktor Škole rekao je da školu u Zasavici I trenutno pohađa oko 30 učenika u dva kombinovana odeljenja, kao i nekoliko predškolaca. On je izrazio nadu da će se celokupna škola u bližoj budućnosti adaptirati i istakao da je za to potrebno ukupno oko 12,5 miliona dinara.

Foto: Sirmiuminfo

“Objekat je davno izgrađen još početkom prošlog veka, nekad je bilo predviđeno da ovde bude osnovna osmogodišnja škola, ali zbog neslaganja roditelja da učenici iz Zasavice II idu ovde u školi, svi oni su išli u školu u Mačvansku Mitrovicu, a nije bilo potrebe ni uslova i vode je ostala samo četvorogodišnja škola. Izgrađena je od azbestnih ploča, krov i plafoni samo što nisu pali, tako da je jedino rešenje kako bi ova deca imala prave uslove jeste da se obnovi stara zgrada koja je građena od čvrstog materijala tj. od cigle,” dodao je Papić.

Ruma plaća obnovu fasada

Ova akcija ima i cilj da se uklone objekti od azbesta koji su građeni silom prilika u vreme kada je bilo veoma mnogo dece. Područno odeljenje u Zavasici pripada OŠ “Dobrosav Radosavljević Narod” u Mačvanskoj Mitrovici koja je nedavno dobila potpuno novu zgradu. Sada se obnavljaju objekti po selima.

„U našim selima je iz godine u godinu sve manje i manje stanovnika, a to se direktono odražava i na broj dece u školskim klupama. To nije slika samo mitrovačkih, škola u Sremu i Mačvi, nego je to nažalost slika našeg srpskog sela. Upravo zbog toga lokalne samouprave treba više da doprinesu unapređenju i oživljavanju sela i to u svim oblastima i sferama, dakle i u poljoprivredi i u školstvu, u oblasti infrastrukture, socijalne politike, turizma i svim ostalim sferama života. Ovde u Zasavici I imamo prelepu crkvu Svete Trojice na kojoj Zasavčanima mnogi mogu da pozavide, a odmah preko puta nje nalazi se objekat škole, odnosno dva objekta koja su u dosta lošem stanju. Stari objekat jebio napzušten, a drugom „novom“ objektu je istekao rok trajanja odavno, ali u njemu se i dalje održava nastava u jako lošim uslovima, baš zato je Grad Sremska Mitrovica učinio ozbiljne napore da bi se prikupila sve potrebne dozvole za rekonstrukciju ovog objekta, obezbeđena su sredstva za radove na krovu od strane Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i ja se nadam da ćemo u narednom periodu obezbediti sredstva za nastavak radova kako bi svim đacima, kao i nastavnom osoblju obezbedili dobre uslove za rad i boravak“, rekao je Petar Samaržić direktor Agencije za ruralni razvoj.

Predsednik Mesne zajednice “Zasavica I” Milan Ivanković istakao je da će rekonstrukcija starog objekta biti od velikog značaja za sve učenike, ali i za celo selo.

„Zasavica je specifično mesto, mladi ljudi se ne iseljavaju u velikom broju kao što je to slučaj sa brojnim okolnim selima, malo je praznih kuća, što znači da mldai imaju volju i želju da ostanu ovde, samo im treba obezbediti uslove“, rekao je Ivanković i zahvalio se lokalnoj samoupravi na razmevanju i pomoći oko radova na školi.

Radovi na krovu biće završeni u narednih nekoliko dana, sredstva za iste obezbeđena su o strane Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje u visni od 2,5 miliona dinara.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here