Naslovna Dogadjaj Škola za 21. vek

Škola za 21. vek

PODELI

ĐOKIĆ: Projekti poput ovog potvrđuju opredeljenje pećinačke lokalne samouprave da u narednom periodu svim učenicima obezbedi maksimalno dobre uslove za školovanje, a nastavnom osoblju što kvalitetnije uslove za rad

Predsednik opštine Pećinci Siniša Đokić obišao je radove na rekonstrukciji objekta osnovne škole „Dušan Vukasović Diogen“ u Kupinovu, gde su ga dočekali predsednik Saveta Mesne zajednice Kupinovo Perica Odobašić, direktorka škole Ljiljana Živković i šef gradilišta Miloš Radisavljević, koji su ga upoznali sa tokom radova.

„Kako sam danas lično imao priliku da se uverim, radovi se uprkos epidemiološkoj situaciji odvijaju u rokovima i ukoliko ne bude dodatnih komplikacijasa vremenskim uslovima i pandemijom još uvek postoji mogućnost da škola bude spremna za useljenje u drugom polugodištu. Ova investicija je vredna 230 miliona, koje je obezbedila Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije, i jedan je od najvećih kapitalnih projekata koji se trenutno realizuju u našoj opštini“ – kaže predsednik Đokić.

On je naglasio da će kupinski osnovci praktično dobiti novi objekat, koji će imati gotovo 2.500 kvadrata korisnog prostora, a da je dogradnjom objekata postojeća kvadratura škole gotovo udvostručena.

„Predškolska ustanova će biti u potpunosti odvojena od osnovne škole, ali objekati se grade tako da prema potrebi prostor može da bude i objedinjen, što celom objektu daje potpuno nov nivo funkcionalnosti. U dvorištu škole biće izgrađeno novo dečje igralište, koje će oplemeniti prostor dvorišta, a objekat je u potpunosti prilagođen i potrebama osoba sa invaliditetom. Na svim ulazima biće postavljene pristupne rampe, škola dobija i lift koji će omogućiti pristup višim spratovima, a teren za male sportove će u potpunosti biti preuređen i povezan sa postojećim saobraćajnicama, tako da će i tu biti omogućen pristup osobama sa invaliditetom. Učenici će dobiti i novu modernu kuhinju sa trpezarijom, koja ima kapacitet da hranom snabdeva i područne škole“ – izjavio je prvi čovek pećinačke opštine i poručio da projekti poput ovog potvrđuju opredeljenje pećinačke lokalne samouprave da u narednom periodu svim učenicima obezbedi maksimalno dobre uslove za školovanje, a nastavnom osoblju što kvalitetnije uslove za rad.

Predsednik Saveta MZ Kupinovo Perica Odobašić, koji je svakodnevno na gradilištu, kaže da je ovom investicijom lokalna samouprava pokazala da ima razumevanja za potrebe građana Kupinova.

„Na ovu investiciju se dugo čekalo, ali vredelo je, jer će kada objekat bude završen naša deca imati takve uslove za školovanje, kakve nemaju ni njihovi vršnjaci u mnogo većim sredinama“ – izjavio je Odobašić.

Dok traju radovi osnovci iz Kupinova školu pohađaju u objektu područne škole u Ašanji, što je zahtevalo veliko prilagođavanje u organizaciji nastave i prevoza učenika.

„U Ašanji imamo dovoljno prostora i uslovi su dobri, tako da smo se uspešno organizovali i dobro funkcionišemo i u ovim uslovima. Odlično je rešen i prevoz učenika, a Opština nam je pomogla da se nastavni proces odvija beprekorno“ – kaže Živković.

Ona naglašava da je škola deo zajednice. Kako je rekla, koliko društvo prepoznaje značaj škole toliko ulaže u poboljšanje uslova rada, čime školi omogućava da u novim, posebnim uslovima školuje decu.

„Nova škola će u odnosu na prethodnu biti potpuno drugačija, i po funkcionalnosti i po komforu i po kapacitetu, što će nam značajno olakšati da ispunjavamo našu društvenu misiju“ – izjavila je Živković.

Po rečima šefa gradilišta Miloša Radisavljevića, na objektu su urađene kompletne nove električne, grejne, vodovodne i kanalizacione instalacije, a objekat će se grejati na pelet i imaće visoku energetsku efikasnost.

„Energetska efikasnost objekta je podignuta za tri razreda, čak za jedan razred više od onoga što propisuje zakonska regulativa, tako da će utrošak energije biti ekstremno mali u odnosu na kapacitet škole“ – rekao je Radisavljević.

U fiskulturnoj sali škole biće ugrađen moderan sistem ventilacije, koji će automatski održavati odgovarajuću temperaturu i vlagu tokom cele godine, bez obzira na spoljne meteorološke uslove.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here