Naslovna Deca Škole u Srbiji nastavljaju sa radom

Škole u Srbiji nastavljaju sa radom

PODELI
Foto: rtv

Škole u Srbiji nastavljaju sa radom, iako su na onlajn nastavu prešle obrazovne ustanove u pojedinim opštinama, piše Blic.

Dilema, da li i na koji način na nivou opština po proglašenju vanredne situacije mogu biti zatvorene škole, a đaci upućeni na nastavu od kuće, trebalo bi da bude definitivno razrešena na prvoj narednoj sednici vladinog Kriznog štaba, saznaje “Blic”.

Zatvaranje škola u nekim opštinama uzbudilo je roditelje koji su to protumačili kao uvod u potpuni prelazak na onlajn. Iznova je otvoreno pitanje, ide li se na nastavu u učionice, do kada i od čega zavisi ta odluka. U Ministarstvu prosvete za “Blic” kažu da nema zatvaranja škola na nivou Srbije.

Kada je reč o pojedinim opštinama stvari stoje drugačije. Opština Vrbas zvanično je prva zatvorila na 15 dana sve obrazovne institucije i prešla na onlajn nastavu, a slična situacija dogodila se i u Dimitrovgradu.

Na sednici Kriznog štaba trebalo bi da se precizira mehanizam prelaska na onlajn i to iz više razloga, a jedan je i zakon.

Tokom poslednjeg talasa kovida-19, kada je reč o prelasku na onlajn, dešavalo se samo da pojedinačna odelenja ili grupe na 15 dana ne idu u školu. Na učenje od kuće đaci su upućivani ukoliko su više od dva učenika u razredu obolela.

Nastavnici koji imaju hronična oboljenja i koji smatraju da su pod posebnim rizikom od infekcije, mogu se obratiti izabranom lekaru ili specijalisti koji će proceniti da li postoji naročito visok rizik od zaražavanja, zbog čega može otvoriti bolovanje za nastavnika. Za vreme bolovanja nastavnika, direktor je u obavezi da obezbedi stručnu zamenu, da bi se obezbedili uslovi za ostvarivanje nastave u skladu sa operativnim planom škole i izabranim modelom nastave.

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 biće održana u petak.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here