Naslovna Deca Škole za 21. vek

Škole za 21. vek

PODELI
Foto: Opština Pećinci

Osnovne škole sa teritorije pećinačke opštine priključile su se programu „Škole za 21. vek“ čiji je pokrovitelj britanska Vlada, a koji se u Srbiji sprovodi uz podršku Ministarstva prosvete i Vlade Srbije. Na konferenciji održanoj 28. januara u Beogradu, prisustvovale su direktorice sve tri osnovne škole sa teritorije pećinačke opštine, a prisutnima se obratila direktorka Britiš Koncila u Srbiji Kler Sirs, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, britanska ambasadorka u Srbiji Šan Mekleod, kao i premijerka Republike Srbije Ana Brnabić.

Kako nam je rekla Milijana Srdić direktorica pećinačke Osnovne škole „Slobodan Bajić Paja“ program ima za cilj da učenici uzrasta 10-15 godina steknu veštine kritičkog mišljenja i rešavanja problema, kao i da će, pored sticanja veština kritičkog mišljenja i rešavanja problema, deca usvojiti praktične veštine programiranja i imati priliku za usavršavanje svojih veština kroz programiranje fizičkih uređaja

„Sve tri škole sa teritorije naše opštine tom prilikom su preuzele Mikro:bit uređaje (džepne kompjutere) kao donaciju Britanskog saveta. Osnovna škola „Slobodan Bajić Paja“ je dobila 40 mikro:bit uređaja, dok su OŠ „Dušan Jerković“ i OŠ „Dušan Vukasović Diogen“ dobile po 30 džepnih računara, uz pomoć kojih će deca programirati i koje će koristiti za rešavanje svakodnevnih problema iz raznih školskih predmeta. Ovaj uređaj omogućava učenicima, pre svega, da uče na zabavan, interaktivan i inovativan način“ – rekla je Srdić, i dodala da podučavanje dece veštinama za 21. vek predstavlja ulaganje u njihovu budućnost, a time i u budućnost naše države.

Ona je, takođe, dodala da je, pored digitalne pismenosti koja se usvaja na časovima informatike, za napredak kako društava tako i pojedinaca, neophodno kreativno, kritičko i analitičko razmišljanje pri rešavanju problema, a da je program „Škole za 21. vek“ odgovor na ovaj zahtev.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here