Naslovna Dogadjaj Školski pribor za 48-oro rumskih srednjoškolaca

Školski pribor za 48-oro rumskih srednjoškolaca

PODELI
Foto: Opština Ruma

Svi srednjoškolci iz naše opštine pripadnici romske nacionalne zajednice dobili su danas poklone u vidu rančeva i školskog pribora, a sredstva su obezbeđena iz Evropske unije kroz projekat “Podrška EU inkluziji Roma – osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma”, a sam postupak je sproveo opštinski Mobilni tim za inkluziju Roma.

Prigodnoj svečanosti podele poklona, u Kulturnom centru “Brana Crnčević”, prisustvovali su: pokrajinska poslanica Jelena Jovanović, direktor Kancelarije za inkluziju Roma APV Miloš Nikolić, predsednik SO Ruma Stevan Kovačević, načelnik Opštinske uprave Dušan Ljubišić i koordinatorka za romska pitanja u Opštini Ruma Danijela Tadić.

Činjenica da u rumskoj opštini ima oko 50 Roma srednjoškolaca je ogroman napredak za romsku nacionalnu zajednicu kada je u pitanju obrazovanje, ocenila je Jelena Jovanović pokrajinska poslanica i dodala da je obrazovanje za pripadnike romske nacionalne zajednice nešto najvažnije, jer je to jedini put da izađu iz začaranog kruga bede i siromaštva.

“Opština Ruma daje veliki doprinos kada je u pitanju poboljšanje položaja romske nacionalne zajednice u različitim segmentima. Ruma se sigurno nalazi u vrhu opština kada je u pitanju položaj romske nacionalne zajednice u Vojvodini. Osim dodele školskog pribora đaci u Rumi dobijaju, na osnovu Lokalnog akcionog plana za Rome, besplatne mesečne karte i stipendije. Sve je to donelo nagli pomak kada je u pitanju obrazovanje romske dece i to nas sve veoma raduje”, izjavila je Jelena Jovanović.

Među onim učenicima koji su danas dobili na poklon školski pribor našao se i mladi Rumljanin, evropski prvak u savate boksu, Petar Jovanov. Odličan učenik i uspešni sportista koji dokazuje da se sve može kad se hoće.

“Druga sam godina Srednje tehničke škole “Milenko Brzak Uča”, smer elektrotehničar računara. Uvek su me interesovali računari, pa sam želeo da proširim svoje znanje i zbog toga sam upisao taj smer. Mislim da ću i posle srednje škole nastaviti sa obrazovanjem i da ću upisati fakultet. Zadovoljan sam rezultatima koje postižem, imam uspeha i na školskom i na sportskom planu. Dve godine dobijam i opštinsku stipendiju, na čemu sam zahvalan”, rekao je Jovanov.

Dušan Ljubišić, načelnik Opštinske uprave ističe da je lokalna samouprava učinila mnogo kako bi se unapredio socijalni položaj pripadnika romske nacionalne zajednice.

“2015. godine smo doneli jedan važan strateški dokument, Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja romske nacionalne zajednice i gde smo praktično definisali šta je to što treba da uradimo u periodu od pet godina, od 2015. do 2020. godine. Revidirali smo ovaj dokument 2017. godine gde je ono što smo uradili izostavljeno, a stavili smo neke nove stvari za koje smo smatrali da će dati učinak. Činjenica da smo danas ovde i da 48 dece pohađa srednju školu u našoj opštini govori u prilog tome da zaista imamo rezultate, jer je broj dece pre 4-5 godina bio znatno manji. To je samo deo uspeha koji smo postigli. Mi iz budžeta strateški već izdvajamo određena sredstva za stimulisanje dece pre svega da idu u školu, jer obrazovanje jeste ključ svega”, rekao je Ljubišić.

Danijela Tadić, koordinatorka za romska pitanja Opštine Ruma se zahvalila lokalnoj samoupravi na podršci u borbi za zajednički cilj unapređenje položaja Roma.

“Delujemo zajedno kroz Mobilni tim na mnogim poljima. Bavimo se socijalnom zaštitom, zdravstvenom zaštitom, obrazovanjem, uslovima stanovanja. Sa Centrom za socijalni rad smo aktivni na polju prevencije maloletničkih brakova, pričamo na terenu sa devojčicama i dečacima, predočavamo im moguće negativne posledice, jednostavno podižemo svest kada je u pitanju ta osetljiva tema. Takođe, u fokusu nam je i naselje Rupe i tu razmatramo mogućnosti za neke nove projekte koji bi pomogli rešavanje problema neuslovnog stanovanja”, kazala je Danijela.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here