Naslovna Magazin Skoro polovina smrtnih ishoda obolelih od nekog tipa karcinoma se može sprečiti

Skoro polovina smrtnih ishoda obolelih od nekog tipa karcinoma se može sprečiti

PODELI
Foto: pixabay.com/Gerd Altmann

Skoro 50% smrtnih slučajeva od karcinoma širom sveta uzrokovano je faktorima rizika koji se mogu sprečiti, kao što su pušenje i pijenje alkohola, prema najvećoj studiji koja se bavi povezanošću između raka i faktora rizika za oboljevanje.

Koristeći procene slučajeva karcinoma i smrtnih ishoda iz više od 200 zemalja, istraživači su otkrili da su faktori rizika koji se mogu izbeći bili odgovorni za skoro 4,5 miliona smrtnih slučajeva od raka u 2019. godini.

To predstavlja više od 44 procenta globalnih smrtnih slučajeva od raka te godine. Pušenje, upotreba alkohola i visok indeks telesne mase (BMI) – koji može ukazivati na gojaznost – su najviše doprineli oboljevanju ovom opakom bolešću.

Pravi broj slučajeva oboljevanja od raka i smrtnih slučajeva širom sveta teško je utvrditi, jer neke zemlje ne beleže takve podatke. Procenjen je uticaj 34 faktora rizika po zdravlje, a što je prouzrokovalo smrtni ishod od 23 tipa karcinoma.

Studija nije uključila neke druge poznate faktore rizika koji bi mogli prouzrokovati rak, uključujući izlaganje ultraljubičastom zračenju i određene infekcije.

Istraživači su koristili ‘nebezbedan seks’ kao zamenu za rizike od raka povezanih sa humanim papiloma virusom (HPV) i drugim seksualno prenosivim virusima.

Rak grlića materice, koji je uzrokovan određenim sojevima HPV-a, vodeći je uzrok smrti od raka među ženama u Africi. Tamo bi „veliki deo incidencije raka i mortaliteta kod žena mogao biti smanjen blagovremenom vakcinacijom protiv HPV-a“.

Budući rad bi mogao pomoći da se procene efekti pandemije COVID-19 na slučajeve raka i smrtne ishode. Studija iz 2020. procenjuje da će do 2025. godine u Engleskoj biti više od 3.000 smrtnih slučajeva od raka koje je moguće izbeći kao rezultat dijagnostičkih kašnjenja zbog COVID-19.

U nekim oblastima pandemija je možda promenila izloženost ljudi određenim faktorima rizika: na primer, izloženost na radnom mestu štetnim proizvodima mogla je da se smanji tokom karantina.

Međutim „potencijalne promene u izloženosti faktorima rizika i uticaj na buduće opterećenje karcinoma će verovatno proći mnogo godina da se sveobuhvatno razumeju“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here