Naslovna Srbija Skupština Srbije usvojila izmene Zakona: Nova Vlada imaće 18 ministarstava

Skupština Srbije usvojila izmene Zakona: Nova Vlada imaće 18 ministarstava

PODELI

Skupština Srbije glasala je o izmenama Zakona o ministarstvima, nakon sto je završila raspravu o amandmanima na taj predlog koji predviđa osnivanje dva nova ministarstva – za zaštitu životne sredine i za evropske integracije.

Skupština Srbije usvojila je večeras izmene Zakona o ministarstvima, koje predviđaju osnivanje dva nova ministarstva – za zaštitu životne sredine i za evropske integracije.

Tako će nova vlada, koju treba da sastavi mandatarka Ana Brnabić, imati 18 resora, dva više nego do sada.

Za izmene tog zakona, čije je usvajanje predložio šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović, glasalo je 157 poslanika, 11 je bilo protiv, a nisu glasala dva poslanika.

Glasanju nije prisustvovao lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković, koji je ranije najavio da neće podržati izbor Ane Brnabić za premijera, a u sali su bili poslanici njegove stranke koji su podržali zakon.

Prema ranijim najavama, mandatarka Ana Brnabić trebalo bi u sredu u Skupštini Srbije da predstavi ekspoze i sastav nove vlade.

Skupština Srbije

Foto: Srbija Danas

Pošto je poslove Ministarstva ekologije do sada obavljalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, utvrđena je i izmena delokruga tog ministarstva koje će promeniti naziv u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U delokrugu rada novog ministarstva zaštite životne sredine biće i poslovi u vezi sa podrškom i stvaranjem uslova za pristup i realizaciju projekata u oblasti životne sredine za čiju realizaciju su Srbiji na raspolaganju sredstva iz pretpristupnih fondova EU, donacije i drugi oblici razvojne pomoći.

Osnivanje Ministarstva zaštite životne sredine predviđeno je imajući u vidu značaj koji očuvanje i zaštita životne sredine imaju kada je u pitanju kvalitet života građana i njihovo zdravlje, ali i zbog značajnih i složenih obaveza koje Srbija mora ispuniti u ovoj oblasti u procesu pridruživanja EU.

Izmenama zakona predviđeno prestanak rada Kancelarije za evropske integracije, s ozbirom na to da će njene poslove preuzeti novo Ministarstvo za evropske integracije.

Osnivanje ministarstva za evropske integracije predviđeno je usled značajno većih obaveza i obima poslova u procesu pridruživanja EU, a posebno imajući u vidu sve veće obaveze u pogledu neposredne komunikacije sa samim institucijama EU.

U današnjoj raspravi polemisalo se o opravdanosti osnivanja novog ministarstva za evropske integracije.

Dok poslanici vladajuće većine smatraju da Srbija osnivanjem ministarstva za evropske integracije šalje veoma važnu poruku kojom potvrđuje strateško opredeljenje da bude članica EU, deo opozicije predlagao je da se taj resor ne formira.

Na kritike dela opozicije što nema i ministarstva za KiM, Martinović je poručio da je KiM deo Srbije, te da nema potrebe da postoji specijalizovano ministarstvo koje bi se bavilo jednim delom teritorije Srbije.

aleksandar-martinovic

Foto: Srbija Danas

Izmenama zakona predviđena je i izmena u delokrugu Ministarstva privrede, tako što će Ministarstvo rudarstva i energetike preuzeti poslove koji se odnose na pripremu predloga akata o imenovanju i razrešenju organa upravljanja, kao i drugih akata koji se odnose na poslovanje javnih preduzeća i društva koja obavljaju delatnost proizvodnje i snabdevanja električnom energijom, odnosno prirodnim gasom.

Ta izmena je predviđena zbog potrebe usaglašavanja sa važećim Zakonom o energetici, ali i sa potrebom usaglašavanja sa standardima EU u ovoj oblasti.

Takođe, predviđeno je i da Ministarstvo privrede preuzme od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija poslove koji se odnose na propise u oblasti koncesija i javno-privatnog partnerstva.

Izmene delokruga rada Ministarstva pravde posledica su usklađivanja sa, u međuvremenu donetim, zakonima koji uređuju pravosudne profesije i rad pravosudnih organa.

Izmene Zakona o ministarstvima stupiće na snagu danom objavljivanja u “Službenom glasniku”.

Srbija Danas/Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here