Naslovna Magazin Zdravlje Slab odziv na testiranje na antitela

Slab odziv na testiranje na antitela

PODELI
Foto: rtv

U mnogim domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje Srbije od pre nekoliko dana možete na lični zahtev da uradite testiranje i otkrijete da li imate antitela, tj. da li ste preležali korona virus.

Procedura je jednostavna, a ukoliko želite da se testirate, to će koštati 1.200 dinara. Prvi rezultati, međutim, govore da je veoma mali broj građana Srbije koji se testirao i preležao korona virus, tako da o nekom kolektivnom imunitetu, po svemu sudeći, nema ni govora.

U domu zdravlja “Dr Milutin Ivković” na Paliluli određena su dva termina za sve građane koji žele da se testiraju.

“U utorak smo dobili uputstva i počeli sa testiranjem. Interesovanje je zadovoljavajuće, više nego što smo očekivali. Da ne bi bilo čekanja u laboratoriji zbog redovnih analiza i stvaranje gužve među pacijentima, za testiranje antitela smo odredili dva termina. Prepodne od 10 do 12 i popodne od 14 do 16 sati svako ko želi može da se testira. Vadi se venska krv, pacijenti moraju da donesu uplatnicu, a rezultati se dobijaju u roku od sat vremena. Nalaz moraju da podignu lično, a do sada smo imali 50 do 60 ljudi dnevno koje smo testirali”, kaže za “Blic” direktor doma zdravlja na Paliluli, dr Aleksandar Stojanović.

Ukoliko želite da se testirate u GZZJZ potrebno je da najpre zakažete svoj termin putem mejla.

“Počeli smo sa testiranjem 1. juna i dnevno uradimo oko 20, 25 testova. Testiranje se obavlja u periodu od 7.30 do 11 sati uz obavezno zakazivanje. Rezultate pacijenti dobijaju istog dana putem mejla”, objasnili su za „Blic“ iz GZZJZ, uz napomenu da je uvid u rezultate povreljiva stvar.

U Obrenovcu su do sada svi testovi negativni.

U niškom Domu zdravlja, za tri dana, od od 1. do 3. juna urađeno je ukupno 57 seroloških testova na lični zahtev građana koji su pokazali da je samo petoro testiranih imalo antitela na korona virus, što znači da su preležali ovu zaraznu bolest.

Testiranje na antitela korona virusa počelo je juče u svim domovima zdravlja Zlatiborskog okruga, ali u Zdravstvenom centru Užice za sada nema podataka koliko je interesovanje građana. Jedino što se pouzdano zna je da je u Domu zdravlja u Arilju do sada na lični zahtev testirana jedna osoba. Preciznije podatke o broju testiranih, rečeno nam je, Zdravstveni centar Užice imaće u ponedeljak.

U subotičkom Zavodu za javno zdravlje počelo je testiranje na antitela koronavirusa, a prema rečima epidemiologa dr Nebojše Bohuckog, odziv je jako dobar.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here