Naslovna Srem Ruma Slava grada Sveti Stefan Dečanski

Slava grada Sveti Stefan Dečanski

PODELI
Foto: Sremske vesti/Petar Remecki

Ruma danas slavi svoju gradsku slavu Svetog Stefana Dečanskog i Dan Opštine – 24. novembar, u znak sećanja na prisajedinjenje Srema Kraljevini Srbiji.

Tim povodom danas je u hramu Silaska Svetog duha na apostole služena sveta liturgija, uz tradicionalno lomljenje slavskog kolača.

Liturgiju je služio protoprezviter Sreten Lazarević, arhijerejski namesnik rumski, sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve, uz prisustvo predsednice Opštine Ruma Aleksandre Ćirić, čelnih ljudi lokalne samouprave i građana.

Sveti Stefan Dečanski beše sin kralja Milutina i otac cara Dušana. Čedo pobožne kraljevske porodice, Stefan od najranijeg detinjstva bi vaspitan u hrišćanskoj pobožnosti. Sveti Stefan Dečanski je pet godina proveo u Carigradu kao zatočenik u manastiru Svedržitelja (Pantokratora). Divljenje ne samo monaha, već celog Carigrada izazivao je svojim vrlinama, pre svega mudrošću i trpeljivošću, ali i podvigom i blagougodnošću. Pošto mu je nakon pet godina Sveti Nikola čudotvorno vratio vid, on je iz zahvalnosti počeo gradnju hrama Visoki Dečani, koji važi za jedan od najlepših bisera vizantijske umetnosti i srednjovekovne arhitekture na tlu srpske države.

Sveti Stefan Dečanski upokojio se 1336. godine, a zajedno sa Svetim Savom i Svetim knezom Lazarom danas čini trojstvo najmudrijih, najpožrtvovanijih i najblagorodnijih ličnosti i svetitelja koje je dao srpski narod.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here