Naslovna Srem Fruška gora Dolazak bizona na Frušku goru kasni 3 godine zbog nečije greške u...

Dolazak bizona na Frušku goru kasni 3 godine zbog nečije greške u kuca

Foto: Ecoblog.info

FRUŠKA GORA – Pre ravno 3 godine, Radoslav Krunić, direktor Javnog predueća “Nacionalni park Fruška gora”, svečano je najavio dolazak porodice bizona na proleće 2019, na Frušku goru. Prolaze proleća a bizona nema. Razlog za odlaganje dolaska ovih živornja leži u dva slova koja je dodao Zavod za zaštitu prirode i napravio zbrku koja se rešavala tri godine.

– U papirologiji  naš Zakon nije prepoznavao  Bizone kao životinjsku vrstu. Tri godine je nama trebalo da čekamo, da se vrti Zavod za zaštitu prirode i Ministarstvo, šta i kako. Nama nije bilo jasno u čemu je problem, zašto je problem dovesti jednu porodicu bizona. To je prosto donacija i nešto što mi hoćemo za naše ljude, kada dođu na Frušku goru, da vide tu životinju. To će biti interesantno i deci. Ne možemo za jelene da garantujemo da će ih posetioci videti ili za muflone, oni su malo dinamičniji. Bizoni su tromi i kada god dođete možete da ih vidite jer se oni slabije kreću. Kada smo bili u Španiji videli smo da to turistički jako lepo izgleda. Zatim smo našli i ko bi nam bio donator – objašnila je za Luftiku Branka Bogavac, rukovodilac službe održivog turizma i PR NP Fruška gora.

Foto: Ecoblog.info

Za tri godine čekanja kriva je greška u papirologiji.

– Tri godine smo čekali da bismo shvatili da je bila greška  Zavoda za zaštitu prirode gde su oni stavili reintrodukcija a ne introdukcija. Da vas uputim reintrodukcija je ponovno naseljavanje a i introdukcija je naseljavanje. Reintrodukcija podrazumeva kada ponovo naseljavate vrstu da dostavljate dokaz da je vrsta tu nekada bila. Gde ćete vi sada iz praistorije dokazati da su postojali bizoni i pritom to podrazumeva ponovno ispuštanje u prirodu, što nije poenta. Poenta je da to bude turistički projekat, gde će biti porodica bizona, gde će ljudi moći da dođu da prošetaju kroz prirodu Fruške gore, da vide bizone, da se slikaju – kaže Bogavac za Luftiku.

Bogavac je za naš portal rekla da je postupak pribavljanja dozvola pri samom kraju i da će bizoni krajem decembra ili početkom januara konačno doći na Frušku goru, ukoliko ne bude snega.

Dugo očekivani bizoni, dava mužijaka i tri ženke u Srbiju stižu iz Poljske. Planiran je karantin u trajanju od 40 dana kako bi se jedinke prilagodile na novu sredinu i saživele sa jelenima sa kojima će deliti teritoriju.

Bogavac ističe da su bizoni jedini potomci praistorijskih životnja koji su opstali i dan danas i dodaje da je ideja da bizoni ne budu samo na Fruškoj gori već i na drugim lokalitetima širom Srbije.

IZVORLuftika
Prethodna vestIzložba „Rustika 2021“ pred šimanovačkom publikom
Sledeća vestLjubav i čelična volja vodile Đorđa kroz borbu za starateljstvo, sada uživa u svakom trenutku

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here