Naslovna Kultura Slike satkane od svetlosti

Slike satkane od svetlosti

PODELI

Sremska Mitrovica – U galerij „Lazar Vozarević” otvorena je samostalna izložba slika akademskog slikara Miroljuba Vujičića Vuje. U svojim nesvakidašnjim delima autor nas suočava sa temama preobraženja, vaskrsenja, iskupljenja, galerijom likova Hrista, Bogorodice, sv. Jovana i drugih svetitelja, temama koje trajno zaokupljaju pažnju ovog umetnika zagledanog u duhovni svet u kome traži sopstveni, intimni doživljaj vere.

Tiho poput molitve, zanesen tematikom koja ga inspiriše već više od dve i po decenije mitrovački slikar Miroljub Vujičić stvara dela ogromnog formata, neuramljena i lišena svakog komercijalnog diktata. Tradicionalne verske teme prikazuje na manje konvencionalan način na platnima velikih dimenzija, koja slobodno padaju sa zidova izložbenog prostora nesputana ograničavajućim ramovima. Na razmeđi tradicije i savremenog uzrasle su, kao na plodnom tlu Vujine zavetne slike iskonske, neprolazne estetske forme, naseljene likovima starozavetnih svetitelja, isposnika, asketa, molitvenika pred Bogom, koji izranjaju iz nestvarne, svetlošću ozarene pozadine.

U svojim prozračnim kompozicijama religiozne tematike, na granici između neba i zemlje stilizovani oblici i filigranski precizna, ali umekšana linija ulazi u sferu savremenoj umetnosti bliskih plastičkih struktura. Slikar postiže ravnotežu između ikonografskih ograničenja ustaljene pravoslavne ikonografije i igre slobodnih formi u duhu savremene umetnosti.

Monumentalna platna Miroljuba Vujičića izatkana su od svetlosti. Mlečna belina, „same nježnosti unutrašnji oreol”, kako kaže Enes Kišević u predgovoru kataloga, obavija sve izobražene likove i predstave. Traganje za svetlošću, kao odrazom božanske emanacije je ideja oko koje Vuja zasniva sve svoje umetničke zamisli. Slikar pokušava da uhvati tu nezalaznu božansku svetlost duhovnog sveta i prenese utisak slobode, kao vrhunskog imperativa čoveka u svetu okruženog uzama greha. Stoga u njegovim slikama nema ničega tamnog, traumatičnog i oveštalog, sve je propušteno kroz prizmu svetlosnog oreola, koji sve okružuje i sažima.

Autor nas uvodi u svet hrišćanske ikonografije na jedan svež, manje konvencionalan i duboko proživljen način prenoseći snažne impresije, „sozercateljne“ i životvorne vere. Maniristički izdužene figure u pognutom, molitvenom stavu, naglašenih voluminoznih tela čine delove jedne složenije i ritmu podređene celine, u kojoj prikazani događaji dobijaju mističan i transcedentalan karakter.

Bilo da nanosi razređenu temperu na platno, koja po rečima autora često i „sama traži i nalazi svoj put” ili je njegovu neimpregniranu površinu tretira akrilom u neprobojnim nanosima slike nose pečat jedne pulsirajuće, vibrantne i duboko proživnjene duhovnosti. Primena tehnike tempere i akrila daju ovim delima utisak posnog i mat tona svojstvenog fresko-slikarstvu srpskih srednjovekovnih zadužbina, koje su poslužile, pored Rubljova i Rembranta, kao osnovni izvori inspiracije ovog neobičnog slikara. Linija je izražena u obliku konture i poseduje prefinjenost klasičnih dela. Celokupno stvaralaštvo Vujino obeleženo je u svojoj biti stilizacijom, ritmom i linearizmom oblika, približavajući se tako predznaku simbola. Sa posvećenošću srednjovekovnog majstora, danas, na pragu novog milenijuma, autor izgrađuje sopstvenu ikonografiju prožetu dubokim religioznim osećanjima. Iz dubina vlastitog senzibiliteta tvori velike, ozarene kompozicije, koje podjednako duguju hrišćanskoj ikonografiji, kao i modernom istraživačkom duhu, sa istinskom potrebom da otelotvori spoznaju svetog, onostranog i božanskog.

Vujičić predanim stvaralaštvom, u svom delu sažima sve ono što ga čini čovekom i umetnikom kakav jeste. Iz simbioze nasleđa, obrazovanja i životnih iskustava nastala su dela koja nose pečat spoznaja o modernoj umetnosti stečenih na Likovnoj akademiji u Zagrebu, toplinu mediteranskog podneblja, Rijeke Dubrovačke, dragih predela detinjstva, vizuelne senzacije od jarko žutih i purpurnih do vizantijsko plavih tonova, preciznost i posvećenost svog ratničko-umetničkog porekla i iznad svega presudne ljubavi za pravoslavni istočni svet.

U galerij „Lazar Vozarević” od 28 maja otvorena je samostalna izložba slika akademskog slikara Miroljuba Vujičića Vuje pod nazivom „Slike satkane od svetlosti”. Izložba će trajati do 23. avgusta 2019. godine.

Zapratite nas na instagramu i tviteru:
https://www.instagram.com/sirmiuminfo/
https://twitter.com/sirmiuminfo

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here