Naslovna Sport Smrt Jelovca opomena za mnoge, šta sve prouzrokuje tromb?

Smrt Jelovca opomena za mnoge, šta sve prouzrokuje tromb?

PODELI
Foto: eurohoops.net

Vest o smrti sprskog košarkaša Stevana Jelovca, koji je je podlegao posledicama moždanog udara u nedelju uveče, pogodila je domaću i svetsku javnost.

Jelovac je doživeo moždani udar u nedelju 14. novembra, tokom individualnog treninga u teretani za vreme oporavka od povrede skočnog zgloba.

Ovim povodom gost u “Uranku” na televiziji K1 bila je doktorka Tamara Gavrilović, koja je objasnila šta sve može dovesti do pokretanja tromba, što može prouzrovati smrti ishod, kao u slučaju Jelovca.

Tromb može nastati i pokrenuti se usled neke povrede koja nije sanirana, to može biti prelom ili naprsnuće. Nadalje, u vreme pandemije virusa korona, posebno se moraju pratiti sportisti koji su preležali kovid zbog postkovid sindroma koji može trajati od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Znamo da kovid dovodi do poremećaja u koagulaciji krvi te se mora pratiti d-dimer. Mnogi ne znaju da poremećaje u organizmu može izazvati i „na svoju ruku“ uzimanje različitih suplemenata i preparata, istakla je pomoćnik direktora Zavoda za sport i medicinu sporta.

Kako bi se sprečio tragičan ishod i neželjene posledice ona je ukazala da Zavod u kojem je angažovana organizuje preventivne preglede za sportiste, ali da postoje i neke skrivene anomalije, koje mogu biti urođene ili posledica koronavirusa.

Podsetimo, Jelovac je preminuo nakon tronedeljne borbe u Atini i Novom Sadu u svojoj 32. godini života, a njegova smrt pogodila je mnoge, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here