Naslovna Srem Smrtonosna groznica Zapadnog Nila stigla u Srem

Smrtonosna groznica Zapadnog Nila stigla u Srem

PODELI

Pedesetosmogodišnji Staropazovčanin jedan je od dvojice obolelih u Sremu sa virusom groznice Zapadnog Nila, a pored ovog registrovan je još jedan slučaj u Sremskoj Mitrovici, stoji u zvaničnom saopštenju Zavoda za javno zdravlje u Sremskoj Mitrovici.
Obolele osobe su hospitalizovane, imaju neuroinvazivnu formu bolesti i pripadaju rizičnoj populaciji za nastanak neuroinvazivne forme bolesti.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, na teritoriji Srema nisu registrovani komarci u kojima je prisutan genom virusa groznice Zapadnog Nila. Prema podacima ovog institute, u našoj zemlji od početka juna, zabeležen je 41 slučaj oboljevanja od groznice Zapadnog Nila sa četiri smrtna ishoda, tri u južnobačkom okrugu i jedan u Beogradu. Podsećamo, groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Glavni prenosilac je vrsta komarca odomaćena i kod nas, a glavni rezervoari su razne vrste ptica u kojima se virus održava.

Više 80% zaraženih ovim virusom nema nikakve tegobe, a kod malog procenta 1% zaraženih simptomi podsećaju na simptome gripa, tačnije naglo povišena telesna temperatura, glavobolja, grlobolja, bolovi u leđima, mišićima, zglobovima, umor, blag prolazni osip, uvećanje limfnih čvorova i slično.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here