Naslovna Srem „Sneg u junu“: Grad uništio useve u Sremu

„Sneg u junu“: Grad uništio useve u Sremu


Nevreme praćeno gradom veličine oraha pogodilo je prethodnog dana Srem i načinilo veliku materijalnu štetu na usevima u ovom delu Vojvodine.

Vremenska nepogoda, kakvu ne pamte stanovnici Donjih Petrovaca, uništila je u potpunosti bostan, soju i suncokret, dok će ovogodišnji prinos kukuruza biti duplo manji usled oštećenja na usevima pričinjenih gradom.

Ispaljeno 838 protivgradnih raketa

Veoma moćnim olujno-gradonosnim oblacima koji su danas zahvatili veći deo Srbije prema našim procenama potencijalno je bilo ugroženo više od 1,1 milion hektara obradive površine, pa je sistem odbrane od grada dejstvovao u punom kapacitetu i do popodnevnih sati ispaljeno je 838 raketa, kaže direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jugoslav Nikolić.
On za Tanjug navodi da je dejstvovalo osam radarskih centara i to Bukulja, Bešnjaja, Petrovac na Mlavi, Užice, Sjenica, Kruševac, Kukavica i Fruška Gora, koji su preko mreže od 112 lansirnih stanica ispalili 838 raketa.

„Dejstvovalo se na mikrofizičkom planu i tako je sprečeno stvaranje krupnih zrna grada, čime je kinetička energija zrna smanjena a štete minimalizovane. Njih je u nekim opštinama bilo ali sa 10 do 20 odsto oštećenja i na malim površinama“, kaže Nikolić.

Dodaje da se na taj način postiglo da štete budu minimalne s obzirom na razmeru nepogode, njenu jačinu i zahvaćene površine.

Nikolić navodi da se nestabilno vreme očekuje i tokom večeri i noći i da radarski centri nastavljaju sa praćenjem i dejstvom po potrebi.

„Nestabilno vreme očekujemo i sutra i u nedelju, pa i ponedeljak tako da možemo reći da se od utorka očekuje relativno stabilno vreme sa retkom pojavom pljuskova i grmljavina“, objašnjava on.

Kada je reč o krajevima koji su danas najviše pogođeni nevremenom ističe da su to bila mesta iz domena radarskog centra Valjevo, zatim Fruška gora, Bukulja i Beštane.

IZVORnova
Prethodna vestKAMION SE PREVRNUO NA IRIŠKOM VENCU Saobraćaj otežan, vozačima se savetuje da koriste alternativne pravce
Sledeća vestUspešna godina za pećinački fudbal

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here