Naslovna Srem „Sneg u junu“: Grad uništio useve u Sremu

„Sneg u junu“: Grad uništio useve u Sremu

PODELI

Nevreme praćeno gradom veličine oraha pogodilo je prethodnog dana Srem i načinilo veliku materijalnu štetu na usevima u ovom delu Vojvodine.

Vremenska nepogoda, kakvu ne pamte stanovnici Donjih Petrovaca, uništila je u potpunosti bostan, soju i suncokret, dok će ovogodišnji prinos kukuruza biti duplo manji usled oštećenja na usevima pričinjenih gradom.

Ispaljeno 838 protivgradnih raketa

Veoma moćnim olujno-gradonosnim oblacima koji su danas zahvatili veći deo Srbije prema našim procenama potencijalno je bilo ugroženo više od 1,1 milion hektara obradive površine, pa je sistem odbrane od grada dejstvovao u punom kapacitetu i do popodnevnih sati ispaljeno je 838 raketa, kaže direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jugoslav Nikolić.
On za Tanjug navodi da je dejstvovalo osam radarskih centara i to Bukulja, Bešnjaja, Petrovac na Mlavi, Užice, Sjenica, Kruševac, Kukavica i Fruška Gora, koji su preko mreže od 112 lansirnih stanica ispalili 838 raketa.

„Dejstvovalo se na mikrofizičkom planu i tako je sprečeno stvaranje krupnih zrna grada, čime je kinetička energija zrna smanjena a štete minimalizovane. Njih je u nekim opštinama bilo ali sa 10 do 20 odsto oštećenja i na malim površinama“, kaže Nikolić.

Dodaje da se na taj način postiglo da štete budu minimalne s obzirom na razmeru nepogode, njenu jačinu i zahvaćene površine.

Nikolić navodi da se nestabilno vreme očekuje i tokom večeri i noći i da radarski centri nastavljaju sa praćenjem i dejstvom po potrebi.

„Nestabilno vreme očekujemo i sutra i u nedelju, pa i ponedeljak tako da možemo reći da se od utorka očekuje relativno stabilno vreme sa retkom pojavom pljuskova i grmljavina“, objašnjava on.

Kada je reč o krajevima koji su danas najviše pogođeni nevremenom ističe da su to bila mesta iz domena radarskog centra Valjevo, zatim Fruška gora, Bukulja i Beštane.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here