Naslovna Dogadjaj Spomen ploča za Jevrema Vidića u Sremskoj Mitrovici

Spomen ploča za Jevrema Vidića u Sremskoj Mitrovici

PODELI

SREMSKA MITROVICA – Juče je u Sremskoj Mitrovici svečano otkrivena spomen ploča uglednom mitrovčkom građaninu Jevremu Vidiću, koji je stradao u logoru Jadovno na Velebitu 1941. godine.

Jevrem Vidić je bio ugledni advokat,narodni poslanik i Kraljev namesnik za Sremsku Mitrovicu. Spomen ploča se nalazi na nekadašnjoj kući Jevrema, pa se samim tim grad na Savi odužio ne samo uglednom advokatu već i ostalim žrtvama od strane Nezavisne države Hrvatske.

Inicijativa za podizanje spomen ploče je potekla od doktora Dimitrija Stojišića, uz podršku lokalne samouprave, a u znak sećanja ne samo na Jevrema Vidića već i na sve žrtve stradale u logorima.

Jevrem Vidić, ugledni advokat i građanin Mitrovice, narodni poslanik i Kraljev namesnik, itekako je poznat Mitrovčanima. Kažu, da je svečano otkrivanje spomen ploče jedan lep gest grada, i da je na ovaj način grad zahvalio ne samo Jevremu nego i svim žrtvama tadašnje Nezavisne države Hrvatske.

Kako nam je rečeno, ovo je veoma značajan događaj za sve žrtve logora i da postoji nekoliko spomen ploča na samim stratištima na Velebitu, gde je bio i logor Jadovno.

Inicijator podizanja spomen ploče Jevremu Vidiću dr Dimitrije Stojšić kaže da je Jevrem simbol svih žrtava rata i da je on uticao na neki način na jedan deo istorije 1941. godine.

Ovo je jedan skroman dug Grada Sremska Mitrovica prema ličnostima koji su doprineli i dali mnogo Mitrovici u tom periodu, rečeno nam je od direktora Zavoda za zaštitu spomenika.

Spomen ploča Jevremu Vidiću podignuta je na njegovoj nekadašnjoj kući u centru Sremske Mitrovice na Trgu Svetog Stefana broj 19, kada je poslednji put 6. maja 1941. godine izašao iz nje i odveden u logor Jadovno gde je bio pogubljen. Posle rata kuća je prodata drugim vlasnicima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here