Naslovna Srem Sremska Mitrovica Spomenik „Porodica” prenet iz Novog Sada u Sremsku Mitrovicu na obnovu

Spomenik „Porodica” prenet iz Novog Sada u Sremsku Mitrovicu na obnovu

PODELI

Spomenik „Porodica” posvećen žrtvama fašizma uklonjen je juče, zbog sanacije ove bronzane kompozicije, sa Keja žrtava racije u Novom Sadu. Na kej je dovezen kran koji je podigao i preneo spomenik od velikog kulturnog značaja nakon što su ga radnici odvojili od postolja posle tri sata demontiranja.

Na toj lokaciji, koja je proglašena za znamenito mesto, nalazi se od 1971. godine, pa je rekonstrukcija posle skoro pola veka bila neophodna, naglasio je direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada Siniša Jokić koji je juče nadgledao demontažu i novinarima objasnio detalje osetljivog poduhvata. „Porodica” će biti vraćena na isto mesto nakon obnove prema projektu zavoda o konzervatorsko-restauratorskim radovima.

„Da se neko ne bi, ne daj bože, uplašio da je ukraden: spomenik se demontira i nosi u Sremsku Mitrovicu da se rekonstruiše po ovom projektu”, rekao je direktor gradskog zavoda, napominjući da za to postoje saglasnosti republičkih ustanova – Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Direkcije za imovinu u čijem je vlasništvu, kao i saglasnost Srđana Soldatovića, naslednika vajara i autora spomenika Jovana Soldatovića, čime su poštovana autorska prava.

Radovi treba da budu završeni do 24. decembra ove godine, a izvodi ih firma „Granit Liješće” iz Sremske Mitrovice, koja je odabrana u postupku javne nabavke, i posao će obaviti za oko 2,4 miliona dinara. Novac je dobijen na konkursu kod Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, dok je grad finansirao izradu projekta.

„Posle 48 godina stajanja uz Dunav, pod atmosferskim uticajem kiše, snega i mraza – a bronza je porozna, na mestima koja su ankerisana da bi spomenik stajao, došlo je do propadanja”, naveo je Jokić i posebno ukazao na oštećenje noge muške figure, gde je „ogromna, skoro metar dugačka pukotina”.

Prema njegovim rečima, pored toga što zavod brine o spomenicima kulture i obnavlja objekte u gradu iz devetnaestog veka, on brine i o onima iz savremene istorije kakav je spomenik „Porodica”, podignut u znak sećanja posebno na tragičnu 1942. godinu i zločin mađarskih fašista počinjen u Novom Sadu 21-23. januara.

Spomenik od bronze težak je dve i po tone, visok četiri metra, 1,8 metara širine i 80 centimetara dubine. Početkom 1992. godine, kraj njega je postavljeno 78 bronzanih ploča sa imenima žrtava i informacijama o raciji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here