Naslovna Vojvodina Sportski razvoj osoba sa invaliditetom iziskuje veća finansijska izdvajanja

Sportski razvoj osoba sa invaliditetom iziskuje veća finansijska izdvajanja

PODELI
Foto: subotica.com

SUBOTICA – Osobama sa invaliditetom koje se bave sportom neophodna je veća finansijska podrška, rečeno je na tribini pod nazivom „Invaliditet i sport“, koja je održana uoči Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Po rečima organizatora, cilj tribine bio je da se široj javnosti predstave naši mladi sugrađani, koji, uprkos invaliditetu, ne odustaju, vredno vežbaju i postižu odlične sportske rezultate.

Tridesetsedmogodišnja paratekvondistkinja Marina Dubravac, bivša reprezentativka i dvostruka osvajačica evropske medalje, kaže da joj je sport omogućio da povrati fizičku snagu i kondiciju.

– Kroz ovaj sport sam prepoznala da je momenat da povedem računa o svom fizičkom stanju. Kada sam počela da se bavim ovim sportom shvatila sam koliko je potrebno truda i rada da povratim snagu i nekako mi je taj sport doneo baš to – ispričala je Marina.

Iako su sportska društva i društva osoba sa invaliditetom vrlo otvorena za podršku mladim sportistima, glavni problem tiče se finansija, istakla je predsednica Društva za dečiju i cerebralnu paralizu Subotica, Eva Blaško Mihalik.

– Naše društvo je vrlo otvoreno za podršku, ali i finansijski vrlo limitirano da pomogne tim mladim ljudima. Tim mladim ljudima naravno da, sem talenta i njihove želje, treba i finansijska potpora da bi ostvarili takve rezultate kakve postižu. Zato ja ovim putem i skrećem pažnju lokalnoj samoupravi da ih prepoznaju i da im, sa te strane, omoguće pristup tim sportskim aktivnostima – objašnjava Blaško Mihalik.

Po rečima Ilije Đukanovića, člana Gradskog veća zaduženog za socijalna pitanja, Grad Subotica svake godine, putem konkursa za finansiranje i sufnansiranje projekata iz oblasti društvenog i humanitarnog rada, podržava organizacje i udruženja čiji su članovi osobe sa invaliditetom.

U gradu funkcioniše više od 10 organizacija čiji su članovi osobe sa invaliditetom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here