Naslovna Dogadjaj Srbija – budući lider u digitalnoj poljoprivredi?

Srbija – budući lider u digitalnoj poljoprivredi?

PODELI
Foto: PrecisionAg

Inovativne tehnologije i digitalizacija u poljoprivredi je ključ razvoja privrede u celosti, a Srbija, zahvaljujući izuzetnom inženjerskom kadru, može biti jedan od lidera u digitalnoj poljoprivredi.

Subvencije za gorivo samo za aktivna gazdinstva

Digitalizacija u poljoprivredi ne treba da plaši poljoprivrednike, već da ih ohrabri da je koriste, jer će tako obezbediti stabilnost prinosa, profit i bolju poziciju na tržištu.

To su ključni zaključci Konferencije o tehnološkim inovacijama u poljoprivredi Agri-Tech Future, koju je u Privrednoj komori Vojvodine (PKV) organizovala kompanija Color Media Communications, pod pokroviteljstvom Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj Vlade Republike Srbije, u saradnji sa PKV.

Iz REDAKCIJE u ŠTALU: Nekadašnji novinar “Poljoprivrednika” gaji koze i odlično mu ide!

“Novi Sad prepoznat je kao grad sa najviše kompanija, koje su počele kao startapovi, a danas su svetski poznate kompanije. Moja poruka mladim stručnjacima koji imaju ideju da razvijaju nove tehnologije, jeste – počnite. Jer, svetske kompanije interesuju ideje pre svega, a mnoge su već zainteresovane za saradnju sa našim kompanijama”, poručio je ministar za tehnološke inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

On kaže da je saradnju sa srpskim stručnjacima zainteresovan i Gugl, čiji je potpredsednik nedavno bio u poseti Beogradu, te podsetio i da Majkrosoft ima svoj centar u Srbiji.

Popović je posebno istakao značaj Instituta Biosens u Novom Sadu u oblasti digitalizacije u poljoprivredi, te podsetio da je taj institut nedavno nedavno dobio garant iz evropskog fonda od čak 28 miliona evra, pobedivši u konkurenciji najeminentnijih svetskih univerziteta. Ministar Popović najavio je otvaranje novih inovacionih centara u šest gradova u Srbiji ove godine.

AP Vojvodina – preko 100 miliona za poljoprivredu

“Digitalizacija je šansa koju moramo da iskoristimo u narednim godinama i zato je ova Konferencija izuzetno važna, jer je šansa da privučemo investitore da u Srbiji otvaraju naučno-istraživačke centre. To je i opredeljenje Vlade Srbije, pa ćemo ove godine otvoriti osam malih inovativnih startap centara u gradovima u Srbiji. Želimo da svi imaju potpuno iste uslove, kao što ih imaju mladi stručnjaci u većim gradovima”, najavio je ministar.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vuk Radojević ukazao je da je neophodno finansijski podržati mlade poljoprivrednike da pokreću svoj agrobiznis.

On je podsetio da su od formiranja aktuelne pokrajinske vlade povećane subvencije za sve poljoprivrednike sa 50 na 60 odsto povrata u odnosu na ukupnu investiciju, a za poljoprivrednike mlađe od 40 godina subvencije iznose i do 70 odsto.

Budžet za poljoprivredu ove godine veći za sedam milijardi

Time, zaključuje Radojević, doprinose i poboljšanju demografske slike u vojvođanskim selima.

“Od 2017. resorni sekretarijat i ministarstvo sprovode meru direktne finansijske podrške mlađim poljoprivrednicima od 40 godina. Obezbedili smo bespovratna finansijska sredstva do 90 odsto u odnosu na vrednost investicije, a ta mera daje rezultate jer sve veći broj mladih počinje svoj agrobiznis”, rekao je Radivojević.

Unapređenje stočarstva – PRIORITET

Razlozi za uvođenje digitalnih tehnologija u poljoprivredi, smatra predsednik PKV Boško Vučurević, leži u činjenici da je svetska populacija narasla sa jedne na sedam milijardi, a da će do kraja 21. veka biti deset milijardi stanovnika, kojima je neophodno obezbediti dovoljno hrane.

“Kroz primenu novih tehnologija poljoprivrednim proizvođačima omogućeno je bolje planiranje i lakši pristup radu, uz optimizaciju troškova. Uz korišćenje pametnih telefona moguće je pratiti sve procese u proizvodnji, omogućiti detaljan uvid u praćenje stanja useva. Zato primena digitalne tehnologije u poljoprivredi u predstavlja efektivnu investiciju, koja ne treba da plaši poljoprivrednik, nego ih podstakne da je prihvate. Tako će za kratak period obezbediti se stabilnost prinosa i profita i bolju poziciju na tržištu”, zaključio je predsednik PKV Boško Vučurević.

Hoće li sremačke jabuke prevaliti put od Inđije do Indije?

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here