Naslovna Ekonomija Srbija će postati druga zemlja ako dođe velika auto-kompanija, poručuje predsednik Vučić

Srbija će postati druga zemlja ako dođe velika auto-kompanija, poručuje predsednik Vučić

PODELI
Foto: TanjuG/Strahinja Aćimović

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija biti potpuno druga zemlja ako se do kraja juna postigne dogovor da jedna od velikih automobilskih kompanija dođe u Srbiju na čemu se, kako je rekao, mnogo radi.

Vučić je tokom obilaska Sajma automobila, koji je danas otvoren na Beogradskom sajmu, rekao da je auto-industrija pokretač razvoja i da danas, kako je primetio, skoro svako ima automobil, te da je samo u Beogradu za nekoliko godina broj automobila porastao sa 525.000 na 730.000 vozila.

To govori o rastu standarda i rastućim portrebama. Tako je i sa autoputem Miloš Veliki, sad skoro niko ne ide Ibarskoim magristalom. Ljudi žele sve više, voze sve bolje automobile, rekao je Vučić.

Naglasio je da Srbija treba agresivno da krene u izgradnju infrastrukture za električne automobile navodeći da je na svetskom tžištu danas 11 odsto električnih i atomobila na hibridni pogon.

Gde god da odete u Evropu videćete električne priključke za automobile, mi to nemamo i moramo to dramatično da promenimo u narednih godinu dana, rekao je Vučić.

Predsednik se interesovao kolika bi bila potrošnja ako bi svi u Srbiji prešli na električne automobile, a kako mu je preneto, u tom slučaju potrošnja električne energije bi bila povećana za sedam odsto.

On je tokom obilaska sajma zastao kraj štanda “Tojote” koja se, kako su mu preneli predstavnici te kompanije, 25 godina trudi da napravi električne automobile, a kojoj je cilj da do 2025. ima sve modele električnih automobila.

Vučić je zastao i kraj štanda “Citroena” na kojem je izložen “predsednički automobil2 koji će, kako su rekli predstavnici te kompanije, voziti francuski predsednik Emanuel Makron.

Na pitanje novinara koji bi automobil izabrao, Vučić je kazao da su svi automobili lepi i da su za neke statusni simboli, ali da za njega nisu i da on, kad negde ode, uzima rent-a-kar sa manuelnim menjačem.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here