Naslovna Magazin Auto Srbija daje 5.000 € za kupovinu električnih automobila: Pomoć i za hibride,...

Srbija daje 5.000 € za kupovinu električnih automobila: Pomoć i za hibride, tricikle, mopede i motocikle

PODELI
Foto: smartlife.mondo.rs

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o subvencijama za određene tipove automobila i ostalih vozila i evo šta ona donosi i do kada se prijava podnosi.

Vlada Srbije nedavno je usvojila Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih električnih i hibridnih vozila.

Pravo na subvencionisanu kupovinu električnih i hibridnih vozila različitog tipa i kategorije imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica, građani Srbije.

Pravo na subvencionisanu kupovinu nemaju jedino taksisti koji su već dobili subvencije za kupovinu novih taksi vozila.

Subvencije za kupovinu mopeda i lakih tricikala iznosiće do 250 evra, a za motocikle, teške tricikle, kao i lake i teške četvorocikle – 500 evra, za šta je u budžetu obezbeđeno oko milion evra.

Za vozila za prevoz lica koja imaju najviše devet mesta, kao i za teretna vozila čija masa ne prelazi 3,7 tona, a koja imaju isključivo električni pogon, državne subvencije iznose do 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom Narodne banke Srbije, na dan uplate kupoprodajne cene.

Zahtev za subvencionisanu kupovinu novog vozila podnosi se Ministarstvu zaštite životne sredine do 31. oktobra 2022. godine.

Šta je električno, a šta hibridno vozilo

Električni automobil podrazumeva da se on pokreće elektromotorom, tačnije da koristi samo struju. Ne troši gorivo, već se puni preko punjača, na sličan način kao kad punite telefon. Automobili na električan pogon bili su popularni krajem 19. i početkom 20. veka, dok ga nije potisnula masovna proizvodnja jeftinijeg vozila na benzin.

Hibridi s druge strane imaju dva izvora energije. Najčešće je to kombinacija benzinskog ili dizel motora sa elektromotorom. Vrlo su popularni jer imaju manju emisiju štetnih gasova, a već neko vreme su dostupni i u Srbiji, što će uticati na njihovu još veću popularnost.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here