Naslovna Posao Srbija ima i mini-železaru, a ona proizvodi nešto što nema niko u...

Srbija ima i mini-železaru, a ona proizvodi nešto što nema niko u okruženju

PODELI
Foto: rts/printscreen

Za pet godina – iz rečnih korita, sa njiva, iz domaćinstava, raznih deponija prikupljeno je 1.100.000 tona otpadnog gvožđa. Toliko je mini-železara u Sremskoj Mitrovici pretopila sekundarnih sirovina i napravila proizvode, koje nema niko u okruženju – betonski čelik, neohodan u građevinarstvu. Za podsticaj domaće privrede, za jednu od najvećih grinfild investicija “Metalfer stil mila”, stigao je i žig “Čuvarkuća”.

Zbog njih su brojni Sremci, kažu, zamenili dotrajale gvozdene ograde i bicikle. Od starih smederevaca, lonaca, šasija automobila do veš-mašina, mesečno u topinici završi 28.000 tona otpadnog gvožđa.

Šef proizvodnje u Topionici Nikola Zlatković navodi da peć proizvede 76 tona na sat, a kran podigne 60 tona istopljenog čelika.

Peć se ne gasi u topionici, a uz četiri smene u valjaonici, ne prekida se ni prerada užarenih čeličnih gredica.

Rukovodilac proizvodnje u novoj Valjaonici Rade Jarac kaže da od čelične gredice valjaju rebrastu armaturu i čeličnu žicu koja se ugrađuje u mostove, zgrade i sve što se gradi u Srbiji i okruženju.

Zbog potreba i potražnje, zaokružili su proces. Otkupili valjaonicu od prethodnog investitora, a uz staru prošle godine otvorili i savremenu valjaonicu.

Povećanjem kapaciteta na 200.000 tona, tri puta su povećali broj radnika. “Većina nas je iz ovih krajeva i lakše je sve je automatizovano”, ističe Đorđe Belovuković iz Ravnja.

Tatjana Lotocki iz Sremske Mitrovice kaže da je dobila posao preko programa “Moja prva plata”. “Jako sam zadovoljna, radim u IT sektoru i brzo posle dva, tri meseca mi je firma ponudila ugovor o radnom odnosu”, priča Lotocki.

Od livade do mini-železare za 12 godina

Sve što se napravi, odmah se i proda. Za 12 godina od livade do mini železare uloženo je skoro 100 miliona evra domaćeg kapitala. U sremskoj metalurgiji – na čelu žena.

Direktorka “Metalfer stil mila” Jelena Zakonović žig “Čuvarkuća” nešto na šta su izuzetno ponosni, s obzirom na to da se svi njihovi dobavljači nalaze na teritoriji Srbije, kao i većina kupaca.

“Mi zajedno jačamo domaću privredu. Ako muškarac u metalurgiji mora da dâ 100 odsto od sebe, žena mora 200 odsto, tako da nema zaustavljanja, nema pauze”, kaže Zakonovićeva.

Pauze nema ni u investicijama. Da iz dimnjaka izlazi samo vodena para uložili su milion, a u novu valjaonicu više od 55 miliona evra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here