Naslovna Srbija Srbija na listi najmoćnijih zemalja

Srbija na listi najmoćnijih zemalja

PODELI
Foto: ilustracija

U roku od godinu dana ne može mnogo toga da se promeni u svetskom poretku, pa su neke od zemalja koje su prošle godine bile na vrhu liste najmoćnijih tu i ostale. Sada je i za 2020. godinu napravljena lista i to na osnovi uticaja država, kao i njihove političke, ekonomske i vojne moći.

Spisak od 80 najmoćnijih zemalja na svetu temelji se na odgovorima 21.000 ljudi, a napravila ga je medijska kompanija “US News and World Report”.

Na spisku od 80 zemalja našle su se i Srbija, Hrvatska i Slovenija.

Srbija je zauzela 44. mesto, za razliku od prošlogodišnjeg, 52. mesta, a opisana je kao “mala država u centru jugoistočne Evrope, sa bogatom ratnom istorijom još od vremena srednjeg veka. Savremena Srbija oličava kontradikciju moderne Evrope – kulturno je bogata, ekonomski razvijena, ali je i dalje vođena regionalnim rivalitetom i etničkom tenzijom”.

Što se tiče Hrvatske, ona se našla na 67. mestu, što je bolja pozicija u odnosu na prošlogodišnje 75. mesto. O njoj US News pišu sledeće: “Hrvatska je nastala na raskršću velikih istorijskih kretanja sa istoka i zapada. Političke promene su jedinstveno uobličile njene današnje granice, koje obilaze oko Bosne i Hercegovine i protežu se uz Jadransko more do Italije. Njeno zapanjujuće priobalje lagano se preliva ka Alpima, a nastavljajući na severozapad, do plodnih ravnica oko Dunava”.

Slovenija se nalazi pri kraju liste, na 73. mestu, a ove zemlje zauzele su prvih 25 pozicija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here