Naslovna Srbija SRBIJA OKRUŽENA NOVIM SOJEM, PITANJE JE KADA ĆE BITI REGISTROVAN KOD NAS!...

SRBIJA OKRUŽENA NOVIM SOJEM, PITANJE JE KADA ĆE BITI REGISTROVAN KOD NAS! Ovo je NAJBOLJA ODBRANA

PODELI
Foto: kurir.rs

Situacija s kovidom u Srbiji se smiruje, ali je novi soj omikron već okružio našu zemlju i pitanje je dana kada će zvanično biti registrovan i kod nas.

Omikron se za samo nekoliko nedelja, od 24. novembra, iz južne Afrike proširio na već 38 zemalja sveta, među kojima su Rumunija, Crna Gora, Hrvatska i Grčka, ali osim što se galopirajuće brzo prenosi, iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO) umiruju porukom da za sada nije prijavljen nijedan smrtni ishod od ovog soja.

SZO je u petak saopštila da je potrebno još nekoliko nedelja da se dobije preciznija slika o potencijalnom uticaju omikrona, da se utvrdi stepen zaraznosti, snaga dejstva vakcina protiv njega i tretmani.

Nemam nikakve informacije o umrlima vezanim za omikron. Preliminarni podaci ukazuju na veću zaraznost i uglavnom je to sve što znamo za sada – rekao je na konferenciji za novinare Kristijan Lindmajer, portparol SZO, čije je sedište u Ženevi.

Stručnjaci SZO ipak upozoravaju da bi omikron mogao da izazove više od polovine slučajeva kovida u Evropi u narednih nekoliko meseci, ali i apelovao na ljude da se vakcinišu.

Virusolog dr Milanko Šekler rekao je juče da Medicinski fakultet radi ispitivanja i da zasad kod nas još nema zaraženih novim sojem.

Južnoafrički savet je izneo kratko saopštenje sa njihovim iskustvima sa simptomima soja omikron. To je na području najgušće naseljenog dela države, a u prvom izveštaju iz četiri bolnice, od 37 pacijenata u bolnici, 31 pacijent nije imao potrebu za kiseonikom. Ko god je kod nas smešten u bolnicu, više od 90 odsto je moralo na kiseonik – rekao je on za TV Prva i dodao da se pacijenti zaraženi omikronom zadržavaju do najviše pet dana u bolnici, a na bolničkom lečenju su mahom nevakcinisani.

Epidemiolog dr Predrag Kon se složio sa dr Šeklerom i ocenio da nova varijanta izgleda izaziva blago oboljenje.

Način borbe je vakcinacija, a nošenje maski je potcenjeno i treba ih više implementirati. Moramo da pratimo situaciju i da vidimo hoće li omikron soj postati dominantan – istakao je dr Kon za TV Prva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here