Naslovna Srbija Srbija sarađuje sa BiH u rešavanju zajedničkih ekoloških problema

Srbija sarađuje sa BiH u rešavanju zajedničkih ekoloških problema

Foto: agrotv

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović sastala se sa delegacijom Bosne i Hercegovine, koju je predvodio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa te zemlje Staša Košarac.

Sastanku, na kojem je bilo reči o ekološkim pitanjima i unapređenju saradnje u toj oblasti, prisustvovale su i ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić i ministarka okoliša i turizma Federacije BiH Edita Đapo.

Vujović je sagovornike upoznala sa aktivnostima koje je Srbija ove godine preduzela u cilju rešavanja problema plutajućeg otpada na Limu i Drini.

– Nakon situacije na Potpećkom jezeru i uklanjanja više od 10.000 kubika plivajućeg otpada, formirali smo zajedničko telo četiri ministarstva za koordinaciju i saradnju na rešavanju problema otpada na Drini i Limu, kao i radnu grupu za koordinaciju rada lokalnih samouprava u slivovima reka i njihovih pritoka – napomenula je ona.

Resorno ministarstvo je, kako je ukazala, preduzelo i konkretne korake u rešavanju problema deponija koje se nalaze uz reke.

– Naime, deponija „Stanjevine“ na obali Lima je zatvorena i rekultivisana. U toku je izgradnja transfer stanice u Novoj Varoši, a nakon što bude puštena u rad sledeće godine otpad iz Prijepolja, Priboja i Nove Varoši se više neće odlagati na nesanitarnoj deponiji u Priboju, koja će takođe biti sanirana i rekultivisana – objasnila je ministarka.

Takođe, kako je dodala, Ministarstvo je izdvojilo sredstva i za postavljanje plutajućih brana na Limu na teritoriji ove tri opštine, a radi se i na uklanjanju više divljih deponija u slivnom području.

Vujović je podvukla da je Srbija posvećena rešavanju višedecencijskog problema otpada koji zagađuje i Lim i Drinu, ali budući da to nije samo pitanje Srbije, već i Crne Gore i Bosne i Hercegovine, potrebno je da “unapređujemo prekograničnu saradnju i da zajednički pristupamo rešavanju ekoloških problema koji se tiču svih nas”.

Košarac je pozdravio aktivnosti koje su Srbija i Republika Srpska preduzele na sanaciji plutajućeg otpada u proteklom periodu, i naglasio potrebu da se u rešavanje ovog problema aktivno uključe i nadležne institucije u Crnoj Gori.

On je predložio da u januaru 2022. godine bude domaćin sastanka nadležnih ministara iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Crne Gore kako bi se definisali budući koraci u rešavanju prekograničnih ekoloških problema.

Košarac je ukazao i na potrebu regionalne saradnje kada je u pitanju implementacija obaveza proisteklih iz usvojene Zelene agende, i konstatovao da je Srbija regionalni lider u ovim procesima, te da je inicijativa “Otvoreni Balkan” dobra platforma za regionalno povezivanje i u ovom segmentu.

Učesnici sastanka izrazili su visok stepen saglasnosti kada je u pitanju unapređenje saradnje u oblasti ekologije, kao i potrebe aktivnog rada na implementaciji politika zaštite životne sredine.

U tom kontekstu, dogovoreno je održavanje periodičnih sastanaka na ministarskom nivou u cilju intenziviranja saradnje u ovoj oblasti.

IZVORagrotv
Prethodna vestUlične trke u Sremskoj Mitrovici
Sledeća vestRekordna godina za trgovinu hranom

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here