Naslovna Srbija SRBIJA: Sutra nema nastave, prosvetari štrajkuju

SRBIJA: Sutra nema nastave, prosvetari štrajkuju

PODELI

Sutra će se potpuno obustaviti nastava, jer će najmanje 5.000 prosvetnih radnika krenuti u protestnu šetnju od Narodne skupštine do Nemanjine ulice u Beogradu. Nakon odluke Ministarstva prosvete da se smanje plate prosvetnim radnicima koji nisu odustali od štrajka, oni su se odlučili na radikalizaciju protesta.

Prosvetari su od ministra Srđana Verbića tražili da propiše kada će i koliko dobiti novca kao materijalnu pomoć. Rok za to je 21. mart. Predsednik Sindikata prosvetnih radnika Sremske Mitrovice i član Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dobrila Gmizić rekla je da je najavljeni protest poslednje upozorenje ministru prosvete da povuče dopis o smanjenju zarada prosvetnim radnicima u štrajku.

Dok se ne ispune naši zahtevi, nastava u osnovnim i srednjim školama u kojima prosvetni radnici štrajkuju i dalje će bti skraćeni 30 minuta, u tim školama neće se održavati sednice odeljenskih i nastavničkih veća, neće biti priprema za polaganje male mature, a u dnevnik rada će se upisivati srazmerni deo za koliko je umanjena zarada, tako da će broj časova biti manji od planiranog, što će predstavljati problem na kraju godine, rekla je Gmizić .

 

Udruženje direktora škola uputilo je zahtev ministru Verbiću da povuče odluka kojim se prosvetarima smanjuju plate. Kažu da bi se time prekršilo nekoliko zakona, a prosvetni radnici bi zbog toga mogli da tuže državu. U sindikatu smatraju da bi ovim protestom štrajk konačno mogao da bude završen, a najavili su da nastave neće biti u većini škola.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here