Naslovna Deca Srednja škola “Branko Radičević“ iz Rume u projektu “Budi kreativan – osiguraj...

Srednja škola “Branko Radičević“ iz Rume u projektu “Budi kreativan – osiguraj svoju budućnost“

Foto: ilustracija

RUMA – Srednja stručna škola “Branko Radičević“ iz Rume pristupila je Konzorcijumu za realizaciju projekta “Budi kreativan – osiguraj svoju budućnost“ koji finansira Evropska Unija putem programa Erasmus+ u oblasti Kooperacije za inovacije i razmenu dobre prakse. Partneri na ovom projektu su Ekonomska i upravna škola Osijek i Umetnička škola “Enriko i Umbero Nordio“ iz Trsta, a koordinator projekta je Naučni centar za kreativni razvoj Ideall.

Najvažniji prioriteti koji treba da se realizuju primenom projekta u narednom dvogodišnjem periodu su: razvoj, implementacija i promocija neformalnih obrazovnih metoda; unapređenje preduzetničkog smisla i sposobnosti; spremnost i motivisanost učenika za individualno i grupno kreativno razmišljanje;  unapređen proces generisanja ideja kod učenika u skladu sa poslovnim i tržišnim uslovima; osposobljenost učenika za prethodnu procenu ideja; usmerenost učenika na inovativno preduzetništvo;transnacionalno povezivanje učenika i zajedničko predstavljanje ideja biznis zajednici na međunardnoj manifestaciji.

Sa stanovišta individualnog učenika, rezultati koji se očekuju su sledeći:  jačanje samopouzdanja – poverenje u svoje sopstvene mogućnosti i vrednosti; oslobađanje od autocenzure; oslobađanje od sindroma “Glas presude”; sposobnost lateralnog razmišljanja;  sposobnost za razmišljaje izvan standardnih šablona;  sposobnost za kreiranje i evaluaciju originalnih i korisnih ideja;  razvijanje socijalne komunikacije.

Projekat je proizašao iz potrebe da se odgovori na izazove 4-te industriske revolucije koja će, prema referentnim naučnim studijama Univerziteta Oxford, u narednih 10-15 godina ukinuti polovinu sadašnjih zanimanja, a prednost u zapošljavanju dati kreativnim ljudima sa visokom socijalnom inteligencijom, što sadašnji sistem obrazovanja, zasnovan pretežno na memorisanju činjenica neće moći da obezbedi. Evidentan je nedostatak slobodnih radnih mesta na tržištu koji u skoroj budućnosti neće biti rešen, zbog čega je visok procenat nezaposlenih, posebno mladih, u Srbiji, Hrvatskoj i Italiji. Aktivnosti navedenog projekta upravo odgovaraju na ove potrebe

 

* Vest objavljena u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

IZVORrtv
Prethodna vestAMSS: Na graničnim prelazima čekanje 30 minuta za putnička vozila
Sledeća vestCeo Srem u dimu: Seljaci zapale ostatke na njivama, pa odu, država ne može da ih kontroliše

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here