Naslovna Srem Ruma Srem i dalje BEZ ZARAŽENIH korona virusom?

Srem i dalje BEZ ZARAŽENIH korona virusom?

PODELI

Nakon sednice Štaba predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić rekao je da u Sremu i dalje nema zabeleženih slučaja korona virusa, da građani rumske opštine dobro prihvataju propisane mere, uz apel da nema mesta panici i da se svi moraju pridržavati saveta stručnjaka, mera i odluka Vlade Srbije.

-Sremski okrug i Zapadnobački okrug su jedini bez slučaja korona virusa. To nam daje dodatnu energiju i elan da nastavimo sa sprovođenjem mera. Iz inostranstva je u poslednjih dva dana 297 lica stiglo u Srem, od toga njih 28-oro je došlo u našu opštinu. Moram pohvaliti i Policijsku upravu Sremska Mitrovica i Policijsku stanicu Ruma na angažmanu. Obišli su sva lica i obilaze ih svakodnevno. U dva slučaja nepoštovanja samoizolacije i preventivnih mera su pisane i krivične prijave- kaže Mančić.

Policija u Rumi od juče megafonom iz automobila upozorava građane na važnost poštovanja zabrane izlaska. Već od danas kreće kaznena politika, a za sve one koji krše propisane mere kretanja biće izrečene kazne u visini od 150.000 dinara.
Na sednici Štaba za vanredne situacije doneta je odluka da se svi zaposleni u javnom sektoru, Opštinskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Opština Ruma, koji imaju decu do 12 godina, budu poslati da rade od kuća, ukoliko je to moguće. Drugom merom ponovo je korigovan javni prevoz. Subotnji režim vožnje, uveden na prošloj sednici štaba, dodatno je prepolovljen, kako bi se ispratile mere Vlade.

S obzirom da Ruma subvencioniše prevoz školaraca, penzionera, a da nema nastave i da je uvedena zabrana kretanja logičan potez je smanjenje broja linija. Radnički autobusi, do 50 putnika, će saobraćati i dalje. Inspekcija će kontrolisati dezinfekciju vozila. Treća mera odnosi se na radno vreme. Zbog uvođenja zabrane kretanja u vremenu od 20 do 5 časova, radno vreme svih ugostiteljskih objekata, prodavnica, marketa i sličnih objekata ograničeno je na vreme do 19 časova.

Mančić ističe da je u prvih 48 sati rada štaba urađeno mnogo toga, kao i da je dat maksimum u dezinfekciji javnih ustanova, škola, vrtića.

-Inspekcijske službe su podnele izveštaj da je 99 odsto vlasnika lokala ispoštovalo naredbu o radnom vremenu. Prvih 24 sata narod je bio nedisciplinovan, već posle drugih 24 sata ili 48 sati je drugačija slika u gradu i narod je shvatio ozbiljnost situacije i dobronamernost mera na lokalu i republici i izrazio veru u lokalnu i republičku vlast, što se vidi i na društvenim mrežama, na nama je da se borimo i sve što smo dogovorili je u prvih 48 sati sprovedeno- kaže Mančić. -Kol centar je u prvih 24 časa imao 19 poziva, već posle 48 sati to je 55 poziva, neki ljudi su tražili hranu, neki su tražili dostavu lekova, većina poziva je bila informativne prirode, od toga jedan mali broj seoskih mesnih zajednica, očekujemo da posle ovih novih mera o zabrani kratanja starijih od 65 godina da će broj poziva biti veći.

Foto: Pixabay

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here