Naslovna Kultura Srem kao inspiracija

Srem kao inspiracija

PODELI

U holu pećinačkog Kulturnog centra 20. jula je otvorena izložba slikara iz Karlovčića Dragoljuba Trindića. Izložbu je otvorio direktor Kulturnog centra Pećinci Jovan Devrnja, a posetioce su sa biografijom umetnika i njegovim radom upoznale glumice Dramske sekcije Kulturnog centra.

Otvaranju izložbe su prisustvovale i kolege umetnici, slikari Siniša Popov i Branko Jovičić iz Stare Pazove i Goran Arsenijević Garsija iz Golubinaca koji nam je tom prilikom rekao da je Trindić sazreo u majstora slikarstva sa specifičnim slikarskim potezom, koji dostigao granicu kada sa lakoćom oslikava svoja dela.

Dragoljub Trindić rođen je 1969. godine u tamnavskom selu Čučuge kod Uba, a poslednjih osam godina živi i stvara u Karlovčiću. Slikarstvom se bavi trideset godina, a na pitanje odakle Tamnavac u Karlovčiću, kaže da ga je u opštinu Pećinci najpre doveo posao, ali je tu pronašao ljubav svog života – svoju suprugu, rođenu Karlovčićanku sa kojom i danas živi u ovom naselju pećinačke opštine.

Trindić pretežno slika pejsaže i na slikama iz ranog perioda dominiraju pejsaži rodnog kraja, dok je na novijim delima sve zastupljeniji Srem kao inspiracija.

“Srem je jako lep i samo treba imati oko da se to vidi, a ravnica pruža mnoštvo inspirativnih motiva zahvalnih za slikanje. Ovde su izložene tri slike sa motivima opštine Pećinci, a pripremam ceo ciklus slika iz Srema, koji ću u narednih nekoliko godina predstaviti publici” – kaže Trindić.

Dragoljub Trindić je učestvovao na preko 55 kolektivnih izložbi od 1995. godine, a samostalno je izlagao 11 puta u različitim gradovima Srbije. Učestvovao je i na Međunarodnoj kolektivnoj izložbi u Bergamu u Italiji, a dobitnik je mnogih nagrada za slikarstvo, među kojima su 3 nagrade za motiv iz zavičaja u Etnografskom muzeju u Beogradu. Među priznanjima koja je osvojio je i nagrada na svetskom konkursu za pejsaže u Sjedinjenim Američkim Državama 2013. godine, a pobednik je i Međunarodnog takmičenja u slikarstvu, u kategoriji umetnici glasaju, takođe u Americi.

U postavci izložbe, otvorene u okviru Pećinačkog kulturnog leta, nalaze se i dva nagrađena dela – “Maglovito jutro” i “Šumsko jutro”, a izložba će biti otvorena do završetka Kulturnog leta 18. avgusta.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here