Naslovna Turizam Srem kao turitička destinacija

Srem kao turitička destinacija

PODELI

SREMSKA MITROVICA – U skladu sa preporukom da se za odmor ove godine ostane u Srbiji, istražili smo kakvu ponudu turistima daje Srem kao region? Zašto ga nazivaju raj na Zemlji? Šta sve turisti, kako domaći tako i strani, mogu da vide i dožive u Sremu? Kakvi su smeštajni kapaciteti i zašto bi baš Srem trebalo odabrati kao destinaciju za odmor?

Na samo petaestak minuta od Novog Sada ili Beograda, stiže se do prelepog Srema, čiji žitelji su poznati po gostoprimstvu, dobri domaćini svesni vrednosti kraja u kome žive. Svakako posetu Sremu trebalo bi započeti od jedinog grada u ovom regionu – Sremske Mitrovice.

Osim obedske bare, u Opštini Pećinci može se videti i prava riznica kulturno-istorijskog nasleđa vezanog za kasni srednji vek i despotsku svetu porodicu Branković – od ostataka poslednje srpske srednovekovne prestonice grada Kupinika, do Crkve Svetog Luke – najstarije pravoslavne crkve u Vojvodini.

Za one koji žele bliže da se upoznaju sa istorijom takozvanog kolačarskog ili ruzmarinskog srema, odnosno opšitnama Stara Pazova i Inđija, ili pak istorijom takozvanog svinjskog Srema kome pripdaju Pećinci i delimično Ruma, svakako treba da posete Zavičajni muzej Ruma, koji brine o nasleđu svih ovih opština.

U okviru sremske rute, najzapadnija Opština Srbije, Šid, svojim posetiocima nudi Galeriju slika Save Šumanovića.

Sremci sa ponosom ističu legendu da je Srem raj na zemlji, u zagrljaju reke Save i Dunava, pa je zato Stari Slankamen kraj Dunava mesto koje mami posetioce.

Fruškotroska vina još od doba Rimljana se toče u Sremu, pa je zato jedna od atrakcija i Vinska ruta.

Uz to, Ruma i Irig imaju odlične smeštajne kapacitete, ali ne treba zaboraviti ni seoska turistička domaćinstva koja po realtivno niskim cenama nude toplinu i bogatu trpezu, ali prikazuju i tradiciju života ovdašnjeg stanovništva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here