Naslovna Hronika Srem vapi za radnicima

Srem vapi za radnicima

PODELI
Foto: Novosti.rs

Lokalna samouprava u Rumi se suočava sa (ne)očekivanim posledicama privrednog preporoda. Strane kompanije zadovoljne poslovanjem, ali teško pronalaze nove kadrove.

Plan zapošljavanja u Rumi vredan 15 miliona dinara

Domaće i inostrane kompanije, koje već nekoliko godina posluju u Rumi, uveliko proširuju svoje proizvodne pogone ili su tako nešto najavile u skorijoj budućnosti. Jer, investitori ne kriju to da su veoma zadovoljni i veći deo poslova obavljaju za izvoz, a jedino su zabrinuti za radnu snagu koje u ovom delu Srbije, jednostavno, nema!

Pritom, Ruma je u veoma kratkom vremenskom periodu pokrenula investicioni ciklus u čak dve svoje industrijske zone, do radnog mesta je došlo gotovo 4.000 ovdašnjih ljudi, a u varošici sa oko 55.000 stanovnika se u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nalazi još 3.000 onih koji čekaju angažman.

Nezaposlenost u Vojvodini ispod 8%?

– Uspeli smo da nezaposlenost smanjimo ne samo na našoj, već i na teritoriji komšijskih lokalnih samouprava. Tako u Rumi radi oko hiljadu ljudi iz Sremske Mitrovice, iz Iriga ovde na posao dolazi njih 150, a tu je i radna snaga iz Pećinaca – objašnjava načelnik Opštinske uprave Dušan Ljubišić.

Ipak, perspektiva nije blistava uprkos tome što je kinesko-danska kompanija “Heltker Jurop” počela da gradi treći proizvodni pogon za izradu dušeka i jastuka od memorijske pene. Trenutno zapošljavaju 600 radnika, a traže još 300… I francuski “Hačinson”, koji u proizvodnji gumenih delova za auto-industriju već angažuje 1.400 ljudi, završava treću halu i traži 200 radnika… Proširenje pogona je najavio i britanski “Albon” kojem će za proizvodnju klipnjača, pored postojećih 200, biti potrebno još toliko zaposlenih… Tu je i jedna domaća firma čija je delatnost proizvodnja gornjih delova obuće, a za rad u hali, čija je izgradnja pri kraju, biće i njima potrebno 200 ljudi…

Rumski “PAUK” radi kao MRAV

Kada kompanije završe najavljene pogone, ovde će biti neophodno bar još hiljadu radnika, a mi ne znamo gde će ih pronaći. Struktura kadrova u evidenciji ovdašnje filijale Nacionalne službe za zapošljavanje ne može da zadovolji potrebe konkursa, pa će investitori po svemu sudeći radnu snagu morati da dovode i izvan Srema – procenjuje Ljubišić, i podseća na to da su mnoge firme već prinuđene da posebno organizuju i prevoz zaposlenih.

Na kraju, o tome da među Sremcima više gotovo da i nema kvalitetne radne snage svedoči i činjenica da je nemačka kompanija “IGB automotiv”” za pogon u Inđiji već počela da traži kadrove u Đurđevu, Titelu…

Pokretanje privrede i otvaranje novih radnih mesta je dovelo do povećane gradnje u Rumi, pa investitori zadovoljno trljaju ruke jer stanove prodaju unapred, još pre nego što neimari prionu na posao. Pritom, za kvadratni metar treba izdvojiti od 500 do 850 evra.

“Sin mi je penzioner sa 20 godina…”

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here