Naslovna Srem Sremska Mitrovica Sremci će za Nemce gajiti kornišone?

Sremci će za Nemce gajiti kornišone?

PODELI

Od aprila prošle godine u Sremskoj Mitrovici nemačka kompanija „Karl Kun”, s tradicijom dužom od tri veka, otvorila je kancelariju, hladnjače i dovezla mašine za sortiranje, a u potrazi je za poljoprivrednim proizvođačima iz Srema koji su zainteresovani za proizvodnju krastavaca kornišona – špalir-tip, na površini od pet do deset ari.

U saradnji s Agencijom za ruralni razvoj grada Sremska Mitrovica, nedavno je za tridesetak mitrovačkih povrtara organizovano predstavljanje modela saradnje s tom kompanijom. Nemačka kompanija „Karl Kune” svojim kooperantima, kako je za „Dnevnik” objasnio Kosta Đurović koji radi u njenoj kancelariji u Sremskoj Mitrovici, nudi podršku agronoma i organizovanje edukacije, brošuru s detaljnim uputstvima za proizvodnju kornišona, pomoć prilikom finansiranja repromaterijala, svakodnevni otkup, plaćanje na sedmičnom nivou i savete za đubrenje i preventivnu zaštitu od bolesti putem SMS službe.

„Zainteresovanih ima“, kaže Đurović.“ Kornišoni koji mi otkupljujemo su novi za ovo tržište, pa ratari nisu dovoljno upoznati s tehnologijom, ali postoje lokalni sremski farmeri koji se javljaju i zainteresovani su za potpisivanje ugovora s nama. Uglavnom je reč o manjim površinama – oko deset ari.“

Nemačka kompanija „Karl Kune” zakupila je u sremskomitrovačkoj zoni „Jezero” tri hektara građevinskog zemljišta za kancelarije, hladnjače i prostor za mašine za sortiranje kornišona. Posao će dobiti više od 50 ljudi, čiji tačan broj zavisi od broja kooperanata koji budu zainteresovani za uzgoj špalir-kornišona.

Ista kompanija je tokom prošle godine ostvarila uspešnu saradnju s Kazneno-popravnim zavodom u Sremskoj Mitrovici, koji je za nju uzgajao kornišone, a sasvim je izvesno da će ta saradnja biti nastavljena i ove godine.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here