Naslovna Srem Sremci spremaju doček za Putina

Sremci spremaju doček za Putina

FOTO: ĐORĐE RADIVOJEVIĆ / PRIVATNA ARHIVA

Ruski predsednik Vladimir Putin posetiće Srbiju 17. januara, potvrdili su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Kremlj. Njegovu posetu neće željno čekati samo u Beogradu, da bi razgovarali o krupnim političkim pitanjima, već i podno Fruške gore, u malom sremskom Banstolu.

Samo dan nakon što je potvrđena Putinova poseta, na Crkvi Blage Marije u Banstolu nadomak Sremskih Karlovaca, u narodu već prozvanoj Putinova, osvanula je centralna kupola uz četiri manje sa krstovima zlatne boje. Ova faza predstavlja praktično završetak grubih građevinskih radova na crkvi, a osveštao ih je episkop sremski Vasilije uz sasluženje sveštenstva i monaštva.

U narodu se uveliko priča da su radovi ubrzani zato što će Putin crkvu imenjakinju obići tokom posete Srbiji, ali to niko od sveštenstva nije hteo da potvrdi prilikom osveštanja. Samo su kratko dodali da je Putinu preko ruskih diplomata upućen poziv za posetu.

FOTO: ĐORĐE RADIVOJEVIĆ / PRIVATNA ARHIVA

Podsetimo, inicijativa za gradnju ove crkve potekla je od meštana Banstola, koji su bili spremni da kupe plac i na njemu sagrade manju bogomolju. Kada su ideju izneli vladiki Vasiliju, on je rekao da će kupiti plac i tako je zajednička namera i želja da se tu podigne hram počela da se sprovodi u delo.

Prema rečima Branka Simonovića, člana Odbora za podizanje crkve i predsednika “Kluba svih generacija” koji je pokrenuo tu ideju, ne dešava se često da se za tako kratko vreme podigne hram ovakvih dimenzija.

 – Crkva je rađena po ugledu na rusku crkvu Svetog Nikolaja u Sofiji i ona priča o srpsko-ruskom prijateljstvu i stradanju kroz čitav 20. vek. Pored toga što nosi ime Blage Marije, nezvanično se zove Putinov hram zato što je to prva crkva koja se podiže u ruskom stilu kod nas. Preko diplomatskih kanala uputili smo ruskom predsedniku poziv da poseti ovo mesto kada bude u januaru došao u Srbiju kao znak da ga Srbija rado dočekuje – izjavio je Simonović.

Episkop sremski Vasilije izjavio je okupljenim građanima da je razmišljajući kakva treba da bude ta bogomolja odlučio da to bude crkva u ruskom stilu u spomen stogodišnjice dolaska velikog broja Rusa u Sremske Karlovce i na prostore Eparhije sremske na čelu s mitropolitom Antonijem Hrapovickim i generalom Vrangelom.

FOTO: ĐORĐE RADIVOJEVIĆ / PRIVATNA ARHIVA

– S druge strane, ona će predstavljati i uspomenu na naše mile i drage, koji su u egzodusu iz srpske Dalmacije, Slavonije i mnogih drugih krajeva na putu za Srbiju ostavili živote. Ovde će biti upisana njihova imena da se pamti da su stradali samo zato što su bili pravoslavci, svetosavci i Srbi koji su branili svoja ognjišta, grobove, svetinje i decu. Gde god bivao i kud god se kretao, srpski narod je uvek nosio boga sa sobom, najdragocenije svoje darove, mošti svetitelja, ikone… Tamo gde se bogomolje i crkve podižu, tamo su tapija i belezi srpskog naroda – kazao je episkop Vasilije.

Potrošeno 14 miliona do sada

Kako saznajemo u Eparhiji sremskoj, do sada je za radove utrošeno oko 14 miliona dinara, ne računajući krov, čija gradnja je u toku. Za izradu kupola upotrebljen je prohromski pozlaćeni lim. Njime su oblažene kupole napravljene od drveta s čeličnom konstrukcijom, uz primenu ruske tehnologije. Crkva u Banstolu u potpunosti odgovara onoj u Sofiji, osim što neće imati kriptu pod zemljom. Prema rečima direktora Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Zorana Vape, na zahtev vladike Vasilija, radi se na tome da i enterijer bude identičan sofijskoj crkvi.

IZVORBlic/Zlatko Čonkaš
Prethodna vestSV konkurs: TRAŽI SE naj Sneško
Sledeća vestSREĆNA VAM NOVA 2019. GODINA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here