Naslovna Srem Ruma SREMCU URUČENI PRVI IPARD PODSTICAJI U SRBIJI: Poljoprivredniku iz Rume 3.021.300 dinara

SREMCU URUČENI PRVI IPARD PODSTICAJI U SRBIJI: Poljoprivredniku iz Rume 3.021.300 dinara


Rumljanin Dragiša Kovačević prvi je poljoprivrednik u Srbiji kome su uručena sredstva iz IPARD programa Evropske unije. Za nabavku samohodnog berača višanja i šljiva, koji za jedan minut obere tri stabla, Dragiša je izdvojio oko 49.000 evra, a iz IPARD programa je danas dobio rešenje o isplati 60 odsto ukupne vrednosti investicije.

Svečanost uručenja rešenja o isplati IPARD podsticaja, vrednog 3.021.300 dinara, upriličena je danas u Kovačevićevom voćnjaku u Stejanovcima, a Dragiši je, u prisustvu ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i predsednika Opštine Ruma Slađana Mančića, rešenje uručio šef delegacije Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici.

Poljoprivredno gazdinstvo Dragiše Kovačević se bavi proizvodnjom višnje, a ceo postupak dobijanja sredstava iz EU nije trajao duže od godinu dana.

“Preko IPARD programa sam prošle godine u januaru aplicirao i za godinu dana se ceo proces završio i danas mi je uručeno rešenje o isplati 60 odsto ukupne vrednosti investicije. Procedura nije teška, imao sam 5 kontrola koje nisu bile komplikovane. Ja bih svakome preporučio ako ima mogućnosti da aplicira, jer sredstva koja se vraćaju su značajna”, rekao je Kovačević i dodao da će mu se nabavka samoberača vrlo brzo isplatiti.

“Berba je najveći trošak u celom procesu proizvodnje. Radne snage za ručnu berbu je sve manje i sve je teže angažovati, tako da je višestruka korist od nje i materijalna i tehnička. Inače, ova mašina je jedinstvena ne samo kod nas nego i u svetu, ekološka je, radi na struju. Konstruisala je firma iz Srbije, iz Žablja. Zavisno od rodnosti voća, menja od 200 do 300 radnika, što znači da ubrzava proces proizvodnje i smanjuje troškove”, ističe Kovačević i napominje da je prošlogodišnji prinos je bio 12 tona po hektaru, a da mu je krajnji cilj da zasadi voćke na nekih 20 hektara.

“Kombinovano bih sadio višnju i šljivu, pošto je berba u različitim periodima, pa bi se mašina iskoristila još bolje. Inače, ceo voćnjak je pod oblačinskom višnjom, našom autohtonom sortom, a već godinama plodove plasiram u „Eliksir“ Šabac, kazao je Kovačević.

Predednik Opštine Ruma Slađan Mančić smatra da je današnji događaj lep primer koji pokazuje da IPARD nije nedostižan, da je on danas realnost za srpske poljoprivrednike.

Plastenička proizvodnja sve popularniji izvor zarade u Sremu

“Gospodin Kovačević ima imanje od 6 hektara i pokazao je da može da se aplicira i dobije podsticaj. Sa ovom mašinom može da napravi uštedu u proizvodnji i da u budućnosti razmišlja o povećanju zasada. To je nešto što je nama na teritoriji Opštine Ruma potrebno jer smo mi poljoprivredni kraj, a severni deo naše opštine je na obroncima Fruške gore, koja je pogodna za voćarsku proizvodnju. Ministarstvo poljoprivrede je na raspolaganju svim gazdinstvima kao i delegacija Evropske unije. I ostali proizvođači treba da apliciraju i konkurišu sa svojim projektima jer ovo je pravi primer ako je projekat kvalitetan da je i dostižan, to jest lako ostvariv”, naglasio je Mančić.

Šef delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici pozvao je srpske poljoprivrednike da učestvuju u konkursima u okviru IPARD programa.

“Ovo je veoma važan projekat i za Srbiju i za pojedinačne poljoprivrednike. Ček koji smo uručili gospodinu Kovačeviću predstavlja refundaciju 60 odsto ukupne investicije. To je bespovratna pomoć koju Evropska unija dodeljuje u okviru IPARD programa i drago mi je da je gospodin Kovačević prvi poljoprivrednik u Srbiji koji je dobio ovu isplatu. Mašina koju je on kupio uz našu pomoć smanjiće vreme provedeno u radu, takođe će povećati proizvodne kapacitete i povećati konkurentnost. Upravo su to osnovni ciljevi IPARD programa”, konstatovao je Fabrici i izrazio zadovoljstvo što je Ministarstvo poljoprivrede spremno da otvori prvi konkurs za nabavku traktora u okviru IPARD-a.

“To je jedna važna komponenta ovog velikog programa koja će samo još poboljšati rezultate i omogućiti da sav novac koji postoji u okviru IPARD-a zaista dođe do samih poljoprivrednika. Procedura možda jeste složena, ali razlog za to je što Evropska unija želi da bude sigurna da sa postojećim procedurama se obezbedi transparentnost i da novac zaista stigne onom kome je namenjen. Ukupan iznos bespovratnih sredstava koje EU daje u okviru ovog programa iznosi 175 miliona evra”, rekao je Fabrici.

“Ovo je priča o srpskoj poljoprivredi i o konkurentnosti i kako modernizacijom, sa novom opremom, sa novim objektima možemo da unapredimo poljoprivrednu proizvodnju, ali i da uštedimo sredstva, koja se kasnije takođe mogu investirati u poboljšanje uslova poljoprivredne proizvodnje”, tvrdi ministar Nedimović.

“Pričalo se u početku da će to biti privilegija samo onih koji imaju 100, 200, 500 hektara. Evo slike i prilike, čovek ima 6 hektara voća, konkurisao, sam kaže da nije ništa komplikovano. Za oblačinskom višnjom vlada neverovatna potražnja. Padine Fruške gore liče na Južni Tirol, ali nije sve samo u položaju i kvalitetu zemljišta. Voda je ključna za voćarstvo i to je ono na čemu ćemo raditi u narednom periodu. Očekujem da će se u IPARD program uključiti mnogo veći broj poljoprivrednika. Poljoprivrednici moraju shvatiti da moraju aplicirati i da to neko mora kasnije prekontrolisati. Nije ovo 76-a da na A4 listu napišete rukom tri rečenice, dobijete novac i više vas niko nikad ne kontroliše, a zato je verovatno mnogo stvari i propadalo”, zaključio je Nedimović.

RAZVOJNI FOND VOJVODINE ODOBRIO PREKO 800 MILIONA DINARA U 2018. GODINI

Ove godine će biti realizovana četiri poziva za IPARD ukupnog kapaciteta oko 80 miliona evra koje se daju srpskim poljoprivrednicima i to za nabavku mašina, traktora, izgradnju objekata i opremanje objekata neophodnom tehnološkom opremom.

Predsednik Mančić je šefu delegacije EU u Srbiji Semu Fabriciju uručio i prigodan poklon, primerak luksuznog izdanja monografije Rume “Ruma u Sremu kićenom”, na engleskom jeziku.

Prethodna vestSKANDALOZNA PRESUDA! Šest godina silovao i zlostavljao devojčicu koju je čuvao, a dobio SAMO NANOGICU
Sledeća vestTransport automobila vozovima od sada kroz Srbiju

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here