Naslovna Srem Inđija Sremica koja je streljana zbog rodoljublja

Sremica koja je streljana zbog rodoljublja

PODELI
Foto: Pazovaindjijavesti.com

Danica Jovanović rođena u sremskom mestu Beška, 4. januara 1886. godine, je srpska slikarka koja je pripadala generaciji srpskih modernista, koji su umetničko školovanje započeli početkom 20. veka, a njihov kreativni uspon su prekinuli Balkanski i Prvi svetski rat.

Kako portal PazovaInđija-vesti piše, Danica potiče iz patrijarhalne sredine i zahvaljujući upornosti i snažnoj želji da se posveti slikarstvu, ipak je uspela da dopre nadomak željenog cilja.

Lapsus bend na Borkovcu u Rumi!

Danica Jovanović kasno počinje da se školuje u osamnaestoj godini, u Višoj srpskoj devojačkoj školi u Novom Sadu (1903-1907).

Od presudnog značaja za Danicu Jovanović i njena interesovanja bila je činjenica da je crtanje, među ostalim predmetima, predavala mlada i ambiciozna Anđelija Sandić koja je u inače prilično strogo i patrijarhalno vaspitanje učenica unijela nove pedagoške metode.

Podršku Sandićeve Danica će imati i prilikom upisa na Umjetničko-zanatsku školu u Umetničko-zanatskoj školi u Beogradu (1907 — 1909). Školovanje nastavlja na u Minhenu na Ženskoj slikarskoj akademiji (1909 — 1914). Bila je član udruženja srpskih studenata u Minhenu “Srbadija”.

30. šašinačka „Bostanijada“

U trenutku kada je njen život nasilno prekinut, streljanjem u Petrovaradinskoj tvrđavi na početku Prvog svetskog rata, Danica Jovanović je imala svega dvadeset sedam godina.

U čast najpoznatijoj Beščanki napravljena je Memorijalna soba smeštena u Domu kulture u Beški.

Foto: Turistička organizacija opštine Inđija

Pomenuta soba je nastala na inicijativu Društva srpsko-grčkog prijateljstva Beška redizajnom izložbe Danica Jovanović (1886-1914) – neostvareni snovi autorke dr Jasne Jovanov i izložbe Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske, premijerno prikazanoj u Domu Vojske Srbije 2014. godine.

Memorijalna soba predstavlja trajno podsećanje na značajnu ličnost srpske umetnosti i omogućuje dostupnost nacionalnog kulturnog blaga široj zajednici.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here