Naslovna Dogadjaj Sremice u renoviranim prostorijama

Sremice u renoviranim prostorijama

PODELI

Renovirane prostorije najstarijeg udruženja žena na teritoriji pećinačke opštine, UŽ „Sremica“ u Pećincima, u petak, 29. maja posetio je predsednik Privremenog organa Opštine Pećinci mr Željko Trbović, koji je tom prilikom naglasio da Opština Pećinci značajna sredstva izdvaja za podršku radu udruženja koja, svako na svoj način, čuvaju kulturu i tradiciju našeg kraja, a istovremeno na najbolji način promovišu našu opštinu čak i van granica Srbije

„Pećinačka lokalna samouprava se trudi da svim udruženjima obezbedi prostor i pristojne uslove za rad. Posebno mi je drago da prostor UŽ „Sremica“ nije samo prostor za okupljanje i rad, već predstavlja jednu pravu malu etnološku zbirku našeg kraja. Članice ovog udruženja svojim dugogodišnjim radom čuvaju sećanje na naše majke i bake i na njihove rukotvorine. Pored toga što čuvaju stare radove one i same stvaraju nove koje izrađuju od materijala i tehnikama koji su se nekada koristili u ovom kraju, pa na taj način ne čuvaju samo sećanje na naše majke i bake, već čuvaju i sećanje na tradicionalne veštine Sremskih žena“ – naglasio je Trbović.

Zbog havarije u zgradi, prostorija UŽ „Sremica“ je morala da se renovira. Po rečima predsednice ovog udruženja Mare Milovanović, prostorija je bila u jednom trenutku neupotrebljiva pa su morale da isele svoje eksponate.

„Usled problema sa kanalizacijom morale smo da pribegnemo totalnom renoviranju prostorije. Zbog havarije prostor je uništen, tako da su sada postavljene podne pločice, zidovi su okrečeni, stari ormani koji su veoma stari i dragoceni su prefarbani. U tom periodu nam je bilo teško da se sastajemo i normalno funcionišemo, a i cela kriza sa virusom korona nam je poremetila planove za ovu godinu. Ni jedna manifestacija do sada nije održana, nismo nigde išle i zaželele smo se druženja i manifestacija. Mi ove godine obeležavamo 20 godina našeg udruženja i čim se steknu uslovi obeležićemo taj nama važan jubilej. Tokom dve decenije postojanja učestvovale smo na brojnim manifestacijama širom naše zemlje od Vojvodine do Kosova i Metohije, kao i van granica naše zemlje u Sloveniji i Republici Srpskoj, a tako ćemo i nastaviti“ – izjavila je Milovanović i dodala da pored toga što angažovanje u udruženju predstavlja veliku obavezu, potrebno je puno ljubavi i pažnje da bi se sačuvali od zaborava tradicija i običaji našeg kraja.

Prostorija Udruženja žena „Sremica“ prepuna je rukotvorina koje su članice radile same, ali i ručnih radova koje su dobijale od vrednih Sremica, kao što su kuvarice, peškiri, kecelje i razne druge rukotvorine karakteristične za nekadašnji sremački dom. Jedan kutak prostorije krase mnogobrojni pehari i nagrade sa brojnih manifestacija koje su članice udruženja zaslužile svojim radom, ali kako kažu, najvažnije im je da se njihov rad poštuje i ceni.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here