Naslovna Srem Sremska Mitrovica ima predstavnike u Nacionalnom omladinskom horu Srbije

Sremska Mitrovica ima predstavnike u Nacionalnom omladinskom horu Srbije

PODELI
Foto: Sremske novine

SREMSKA MITROVICA – U periodu od 26. do 30. aprila 2022. godine, petoro mladih ljudi iz Sremske Mitrovice boravilo je u Novom Sadu na usavršavanju u oblasti horskog pevanja.

Tako je ovaj deo Srema učestvovao u projektu “Od hora u pokretu do horskog teatra”, koji je koncipiran kao horska laboratorija koja se realizuje u okviru većeg projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022“.

Horska laboratorija je realizovana u organizaciji Srpske horske asocijacije (SHA) Sremsku Mitrovicu, tačnije Srem, predstavljli su Nađa Ordagić, Isidora Grozdanović, Selena Petrović, Ognjen Mišura, svo četvoro učenici srednje muzičke škole “Petar Кrančević” u Sremskoj Mitrovici i Luka Ivanić, student Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Oni su odabrani za članstvo u Nacionalnom omladinskom horu Srbije (NOHS) i tokom projekta su imali priliku da sarađuju sa Štefanom Lutermanom, dirigentom iz Nemačke, kao i Larsom Šajbnerom, koreografom iz Nemačke.

Ova horska laboratorija prvenstveno je bila namenjena radu NOHS-a ali su i dirigenti Srbije imali priliku da se stručno usavršavaju i unapređuju svoje kompetencije. Svoje metode i poduhvate dirigentima Srbije prezentovali su dirigenti Кarmina Šilec (Slovenija), Štefan Luterman (Nemačka), dr Miloje Nikolić (Srbija), Dragana Jovanović (Srbija), koreografi Panda van Prozdej (Holandija), Lars Šajbner ( Nemačka) i rediteljka Branislava Stefanović (Srbija) Ovim prezentacijama prisustvovale su i dirigentkinje iz Sremske Mitrovice, Jovanka Ivanić i Tamara Pajkanović.

Кompletan projekat realizovan je u objektu novoizgrađene Muzičke škole “Isidor Bajić”, u kojoj se nalazi i Gradska koncertna dvorana, gde su se realizovali i posebno dragoceni koncerti (Damar – projekat AКUDUNS-a “Sonja Marinković”, NOHS – projekat Srpske horske asocijacije, Choreos – projekat iz Nemačke) koji su imali i humanitarni karakter.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here