Naslovna Dogadjaj Sremska Mitrovica: Obeleženo sedam godina od majskih poplava

Sremska Mitrovica: Obeleženo sedam godina od majskih poplava

Foto: ilustracija

SREMSKA MITROVICA: Usled obilnih padavine i snažnog ciklona koji je u mesecu maju 2014. godine zahvatio centralni deo Balkanskog poluostrva, vodostaj reke Save je zabeležio svoj istorijski maksimum, a Sremska Mitrovica je bila u opasnosti od izlivanja reke.

Velikim angažovanjem građanstva, lokalne samouprave, kao i ljudi koji su dolazili iz raznih krajeva zemlje, grad je spasen od vodene stihije.

Savski kej, “Šetalište Slavka Dubljevića“, mesto je na kom je, navodi se na sajtu Grada, simbolično obeleženo sedam godina od majskih poplava.

Volonteri Crvenog Krsta i Kancelarije za mlade, u jutarnjim satima su organizovali akciju čišćenja keja. Oko trideset volontera učestvovalo je u ovoj akciji, kako bi podigli svest o važnosti čuvanja grada i reke, uz poruku da nam priroda vraća ono što mi njoj dajemo.

Na keju, pored privremeno montiranih panela protiv poplava, prisutnima se obratila gradonačelnica Sremske Mitrovice, Svetlana Milovanović, koja je podsetila na dešavanja tih teških dana za naš grad, i posebno se zahvalila građanima, koji su se danonoćno, neumorno borili protiv nabujale Save.
Čitajući delove izveštaja gradskog štaba za vanredne situacije, kojim je komandovao tadašnji gradonačelnik, Branislav Nedimović, gradononačelnica se osvrnula, dan po dan, na mere koje je lokalni krizni štab u to vreme donosio i sprovodio. I sačuvao Sremsku Mitrovicu.

Danas je vodostaj Save iznosio 346cm, što je 517cm manje od broja koji je izmeren 17. maja 2014. godine – 863cm. Do tada je najveći izmereni vodostaj bio onaj zabeležen 1974. godine i iznosio je 801cm.

Kolažima fotografija, izloženim uz ogradu gradskog keja, građani mogu da se podsete na borbu i doprinos koji su dali za odbranu svog grada.

IZVORdnevnik
Prethodna vestZlatna medalja za Srpsko pevačko društvo
Sledeća vestSremska liga: Šiđani čuvaju prednost

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here