Naslovna Dogadjaj Sremska Mitrovica: Otkriven spomenik kralju Petru Prvom

Sremska Mitrovica: Otkriven spomenik kralju Petru Prvom

PODELI

Na platou ispred nekadašnjeg Doma Vojske u Sremskoj Mitrovici juče je otkriven spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću koji predstavlja predstavlja kamen – temeljac moderne srpske države.

Spomenik je otkrio princ Aleksandar Karađorđević, a ovom svečanom događaju pored kraljevske porodice prisustvovali su i predstavnici Vojske Republike Srbije, Srpske pravoslavne crkve, kao i predstavnici Grada na čelu sa gradonačelnicom Sremske Mitrovice Svetlanom Milovanović.

Još pre 100 godina ljudi su pokazali inicijativu da u Sremskoj Mitrovici urade spomenik posvećen Kralju Petru Prvom, te je danas ta ideja i ostvarena.

„Kralj Petar Prvi je ostavio veliki trag u istoriji Srba, pre svega jer ima najveće zasluge u procesu ujedinjenja Srema, Banata i Bačke Kraljevini Srbiji. Postavljanje ovog spomenika je način da se Grad dostojno oduži jednom od najvećih srpskih vladara”, istakao je Stevo Lapčević, jedan od inicijatora ovog događaja.

Ovom svečanom činu prisustvovao je i veliki broj Mitrovčana, gde se nakon otkrivanja spomenika pristupilo svečanom činu osvećenja istog, a podeljene su zahvalnice i prigodni pokloni svim donatorima i učesnicima događaja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here