Naslovna Posao Sremska Mitrovica postaće jedan od lučkih centara Srbije

Sremska Mitrovica postaće jedan od lučkih centara Srbije

PODELI
Foto: ekapija

Odbornici Skupštine Grada Sremske Mitrovice nedavno su razmatrali projekat izgradnje kompleksa RTC Luke Leget sa lučkim područjem u tom gradu. Ova luka deo je projekta Ministarstva saobraćaja i Agencije za upravljanje lukama. Ukupna površina buduće luke zahvata približno 14 hektara.
U skladu sa Strategijom razvoja vodnog saobraćaja Republike Srbije od 2015. do 2025. godine, kojom je planirano proširenje luke u Sremskoj Mitrovici, Agencija za upravljanje lukama pokrenula je pripremu tehničke dokumentacije za realizaciju ovog infrastrukturnog projekta, rekli su iz Agencije za eKapiju.
– U toku je postupak izrade studije opravdanosti sa idejnim projektom, dok je lokalna samouprava paralelno pristupila izradi plana detaljne regulacije za predmetno područje koji je nedavno i usvojen. Idejnim rešenjem planirana je luka bazenskog tipa. Pored postojećeg višenamenskog terminala na kome će se i dalje vršiti pretovar generalnih tereta, luka će biti proširena za tri nova terminala i to: za žitarice, tečne terete (nafta i derivati nafte) i rasute terete (kameni agregati). Kada je reč o pretovarnim kapacitetima, u luci u Sremskoj Mitrovici planiran je pretovar najmanje 1.500.000 tona tereta godišnje – navode iz Agencije.
Idejnim projektom biće definisana sva neophodna infrastruktura, uključujuči drumske i železničke saobraćajnice, operativna obala, ali drugi prateći objekti kao što su upravna zgrada, parking prostor za teretna i putnička vozila, ulazno-izlazne rampe i slično.


Kada je reč o značaju ovog projekta, iz Agencije ističu da će izgradnja moderne luke, povezane sa najvažnijim evropskim saobraćajnim koridorima, kako železničkim tako i drumskim, doprineti regionalnom i nacionalnom ekonomskom razvoju ovog dela Srbije.
– Sremska Mitrovica se nalazi u neposrednoj blizini Koridora X, na levoj obali Save, kojom je povezana sa evropskim TEN-T Koridorom “Rajna-Dunav”. Luka će omogućiti da Sremska Mitrovica u potpunosti realizuje svoje privredne potencijale jačanjem industrije i poljoprivrede koja se nalazi u njenom zaleđu. Na taj način privredni subjekti biće u prilici da koriste usluge unutrašnjeg vodnog transporta kao najjeftinije grane transporta za prevoz masovnih roba – kažu.

Međunarodno putničko pristanište
Izgradnja međunarodnog putničkog pristaništa u Sremskoj Mitrovici planirana je na atraktivnoj lokaciji u neposrednoj blizini centra grada injegovih znamenitosti i predmet je posebnog projekta.
– Nakon što lokalna samouprava urbanističkim projektom potvrdi lokaciju budućeg međunarodnog putničkog pristaništa, Agencija će pripremiti propisanu dokumentaciju za utvrđivanje lučkog područja, a zatim i inicirati izgradnju odgovarajućeg plutajućeg objekta za ukrcavanje i iskrcavanje putnika – kažu iz Agencije.
Osim investcranja u postojeće luke, u Srbiji postoji i potencijal za razvoj koncepta suvih luka, jer je blizu svih velikih jadranskih i crnomorskih luka, a detaljnije o tome čitajte u posebnom tekstu. Za gradnju kontejnerskih kopnenih terminala, takozvanih “suvih luka” krajem prošle godine zainteresovala se solunska luka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here