Naslovna Posao Sremska Mitrovica: Privatni partner za javno osvetljenje

Sremska Mitrovica: Privatni partner za javno osvetljenje

PODELI
Foto: nova ekonomija

Gradska vlast Sremske Mitrovice još jedna je u nizu lokalnih samouprava koja je raspisala konkurs za javno-privatno partnerstvo za zamenu, racionalizaciju i održavanje dela sistema javnog osvetljenja primenom mera uštede energije.

Rok za podnošenje ponuda je 52 dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Srbije, odnosno od 15. januara 2020. godine.

Lokalne samouprave širom Srbije od nedavno su počele da uvode javno-privatno partnerstvo radi uštede električne energije u sistemu javne rasvete, a te poslove često dobijaju firme bliske  predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, o čemu su pisali BIRN i mađarski portal Direkt36.

Među ovim firmama su Južna Bačka, Keep Light i Somborelektro, slovenačka firma Resalta čiji je suvlasnik investicioni fond na čijem je čelu nekadašnji poslodavac premijerke Ane Brnabić, kao i mađarski Elios i U Light Kft.

BIRN je u decembru 2019. objavio da su te firme u različitim kombinacijama dobile 22 od 24 ugovora ukupne vrednosti skoro 50 miliona evra za ugradnju LED svetiljki u mestima širom Srbije.

U decembru je Keep Light dobio još jedan ugovor za uvođenje LED osvetljenja, i to u Leskovcu za 105 miliona dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here