Naslovna Srbija “Sremska mlekara” prodavala Rusima lažni sir iz Ukrajine

“Sremska mlekara” prodavala Rusima lažni sir iz Ukrajine

PODELI

Ruska služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor “Roseljhoznadzor” juče je saopštila da je “Sremska mlekara” DOO iz Sremske Mitrovice izvozila ukrajinske proizvode na to tržište pod srpskom deklaracijom.

Od januara do jula ove godine u Rusiju je uvezeno 3.815 tona ovog proizvoda “Sremske mlekare”, a na carinskoj deklaraciji navedeno je da je roba poreklom iz Srbije, piše “Politika”.
Ističe se da su u istom periodu na adresu “Sremske mlekare” iz Ukrajine stizali proteini i biljne masti. “Roseljhoznadzor” u svom izveštaju prenosi da su ruske vlasti u ovom slučaju otkrile prevaru u vezi sa “snabdevanjem Rusije proizvodima ukrajinskog porekla uvezenim iz Srbije”. Još nije jasno da li je reč o klasičnom prepakivanju ili je deo proizvodnje obavljan ovde.
Svakako, najveći problem je što ova firma iz Sremske Mitrovice, kako saznaje “Politika”, uopšte nema dozvolu za izvoz u Rusiju. Tražili su svojevremeno i dobili privremenu dozvolu za trgovinu mlečinim proizvodima na tržištu Srbije. Dobili su je, ali je istekla, a prema nezvaničnim informacijama nisu je koristili jer nemaju kooperante niti nabavljaju mleko od dobavljača, odnosno nemaju proizvodnju.
U Agenciji za privredne registre “Sremska mlekara” je registrovana za proizvodnju mlečnih proizvoda. Međutim, prema saznanjima Politike, ta mlekara najpre nije radila 10 godina jer je bila u stečaju. Potom je firmu pre nekoliko godina kupio novi vlasnik, ali ni posle toga nije isporučivala robu na domaće tržište. Prema podacima iz APR-a, firma zapošljava 16 ljudi, a kao direktorka je upisana Svetlana Marković.
Na zvaničnom sajtu “Sremske mlekare” piše da je osnovana 1974. godine, renovirana 2007. i da ima kapacitet da preradi 150 tona mleka dnevno. Data je i prezentacija mlečnih proizvoda među kojima su i dva biljna – “sremski” i “savski” sir. Interesantno je da je samo za ova dva proizvoda deklaracija na ruskom jeziku.
Postavlja se pitanje na koji je način “Sremska mlekara” prilikom izvoza dokazivala da je proizvod srpskog porekla i da je ovde dorađivan, odnosno da sadrži 51 odsto sirovina srpskog porekla.
Redakcija Politike pokušala je da stupi u kontakt sa vlasnicom firme, ali se ona nije javila.
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, rekao je juče za “Politiku” da će za desetak dana imati rezultate analiza koje će, pre svega, pokazati o kakvom je proizvodu reč.
Nema igranja sa državom kad je o Rusiji reč. Ovaj slučaj baca sumnju da se slučajno ne manipuliše i sa drugim proizvodima. Dugo istražujemo ovaj slučaj i ako bude dokazano ono u šta se sumnja, počinioci će biti kažnjeni“, rekao je Nedimović.
Juče se povodom ovog slučaja oglasilo i Ministarstvo poljoprivrede koje je naglasilo da je proizvod koji se našao na ruskom tržištu izuzetno sporan.
Naglašavamo da je reč o proizvodu za koji je utvrđeno da uopšte nije sir i da je sam proces proizvodnje sporan, ali i da se nije ni našao na unutrašnjem tržištu Srbije. Sumnja se da je reč o potpunom falsifikovanju dokumentacije izvršenom van granica Srbije zbog čega se vodi i intenzivna istraga“, navodi se u saopštenju.
Ministarstvo je saopštilo da će sa ostalim nadležnim organima vrlo brzo izaći sa rezultaima istrage o reeksportu spornog proizvoda.
Još jednom proučujemo da će, kao i u svim prethodnim otkrivenim slučajevima reeksporta, odgovor države biti odlučan, sa najstrožim kaznama. Interesi Srbije biće zaštićeni u potpunosti“, zaključuje se u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here