Naslovna Srem Sremske njive DOBILE STRUJU

Sremske njive DOBILE STRUJU

PODELI
Foto: Thinkstock

Juče je i zvanično puštena u rad prva od tri trafo stanice namenjena za elektrifikaciju polja u južnom delu Fruške gore, odnosno voćnjaka i vinograda na područu Grgurevaca i Manđelosa.

Pored predstavnika Grada Sremska Mitrovica i Elektrodistribucije Srbije, puštanju u rad stanice prisustvovao je i ministra poljoprivrede Branislav Nedimović i više poljoprivrednika koji imaju zasade na tom području.

„U ime ministarstva došao sam da podržim ljude iz lokalne samouprave Grada Sremska Mitrovica iz operativno distributivnih sistema koji su prepoznali jednu akciju koju mi u okviru Ministarstva iniciramo već neko vreme, a to je da krenemo sa elektrifikacijom polja. Prvi projekat ove vrste realizovan u Srbiji bio je na teritoriji grada Leskovca koji je zajedno sa Svetskom bankom radio na elektrifikaciji prostora od autoputa prema Vlasotincu i tamo su postignuti rezultati bili izuzetno dobri.  Poljoprivrednici koji imaju na tom delu povrtnjake imali su čak i do pet puta niže troškove proizvodnje nego što su imali pre toga, odnosno kada su za navodnjavanje koristili dizel gorivo, a ne struju“, rekao je Nedimović.

Takođe je dodao da je elektrifikacija polja trend kojim treba da krenu sve opštine, da električna energija ne pripada samo urbanim prostorima i da se celokupna priča svodi na snižavanje troškova poljoprivredne proizvodnje.

Prilikom puštanja trafoa u rad gradonačelnik Sremske Mitrovice rrekao da je cilj lokalne samouprave da podstakne poljoprivrednike da se bave uzgojem onih kultura koje donose veće prihode po hektaru.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here