Naslovna Dogadjaj Sremski Karlovci i Šid sigurno čekaju nove predsednike opština

Sremski Karlovci i Šid sigurno čekaju nove predsednike opština

PODELI

NOVI SAD: U svih osam opština u Sremu 21. juna održaće se lokalni izbori. Neke opštine izvesno je dobiće novo ru­kovodstvo, dok će biraći najveći izbor imati u Staroj Pazovi zbog najvećeg broja izbornih lista, a u Pećincima će birati između tri ponuđene političke opcije.

U Šidu će nastupiti četiri izborne liste, ali je izvesno da će, bez obzira na ishod izbora, ova opština dobiti novog predsednika, jer se aktuelni predsednik opštine Predrag Vuković ne nalazi na izbornoj listi SNS. Takođe, i predsednik opštinskog parlamenta biće definitivno novo lice, jer se ni Velimir Ranisav­lje­vić ne nalazi na naprednjačkoj listi, a vodio je Skupštinu Šida u ovom mandatu. Naprednjake predvodi Dejana Krsmanović, pokrajinska poslanica SNS u odlazećem mandatu, a drugi na listi je Zoran Semenović, zamenik predsednik šidske opštine.

Lista “Aleksandar Vučić – Za našu decu” ima svih 39 kandidata za odbornike, koliko mesta ima i lokalna skupština, dok su ostale liste predložile manje kandidata za odbornike. Srpska radikalna stranka, čiju listu predvodi Stevan Lazić, diplomirani pravnik, pred­ložila je 13 kandidata za odbornike, koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije koju prevodi studentkinja Nikolina Bibić 26 kandidata, a Vojvođanski front – Ujedinjeni za demo­krat­ski Šid, koji čine Liga socijal-

demokrata Vojvodine, Za­jedno za Vojvodinu, Vojvođan­ska partija, ima 13 odbor­ničkih kandidata. Ovu listu predvodi Dejana Đurđević, doktorand geonauka. Zanimljivo je da sve četiri liste za izbore u Šidu predvode mladi od 24, koliko godina ima Nikolina Bibić, do 33 godine koliko ima Dejana Krsmanović.

U Irigu će na glasačkom listiću za lokalne izbore biti pet izbornih lista. Srpska napredna stranka na listi ima 19 kandidata, a aktuelni predsednik opštine Stevan Kazimirović je na 4. mestu na listi. Prvi na listi je poslanik SNS u pokrajinskom parlamentu Tihomir Stojaković. Socijalistička partija Srbije ima 18 kandidata na izbornoj listi, a Srpska radikalna stranka 15. Vojvo­đanski front, kao i Pokret obnove Kraljevine Srbije, ima­ju po 19 kandidata.

U Sremskim Karlovcima ima ukupno šest izbornih lista i opcija. Vodeća Srpska napre­dna stranka je na prvo mesto od ukupno 25 kandidata za odbornike stavila Marinu Janković, a na drugom mestu je aktuelni načelnik opštinske uprave Stefan Stević. Na listi nema predsednika op­štine Nenada Milenkovića, što ukazuje da će ovo sremsko mesto dobiti novog predsednika nakon 21. juna. Koalicija SPS-JS ima 25 kandidata i na prvom mestu je istoričar dr Žarko Dimić. Radikale predvodi odbornik Dragan Trišić, a tu je i nova grupa građana – Karlovačka lista, koju predvodi dosadašnji potpredsednik Skupštine Vojvodine dr Ivan Stijepović. Vojvođanski front ima 24 kandidata za odbornike, a na prvom mestu je nekadašnji glavni i odgovorni urednik “Karlovačkog lista” Branislav Sančanin. Na izborima u Karlovcima učestvo­vaće i Pokret obnove Kralje­vi­ne Srbije sa 10 kandidata za od­bor­nike.

U Beočinu pet opcija
U Beočinu takođe postoji pet opcija. Listu SNS predvodi aktuelni predsednik opštine Mitar Milinković, a na drugom mestu je predsednik Skupštine opštine Zoran Stokuća. Listu Socijalističke partije Srbije predvodi Mirjana Malešević Milkić, a svoje kandidate imaju i Srpska radikalna stranka, Vojvođanski front i Jedinstvena Srbija koja, za razliku od ostalih opština, u Beočinu izlazi nezavisno od socijalista i sa listom od 20 kandidata.

U Rumi na izborima nastupaju četiri liste, ali je samo lista oko Srpske na­predne stran­ke predala spisak 43 kandidata, koliko lokalna skup­ština ima odborničkih mesta. Ovu listu predvodi predsednik opštine Slađan Mančić. Na listi ove godine nema Aleksandra Martino­­vića, bivšeg predsednika Skupštine opštine, koji je u proteklom mandatu bio od­bornik, ali i šef poslaničke grupe SNS u Narodnoj skuptini Republike Srbije. Lista Socijalista i Jedinstvene Srbije ima 30 kandidata, a predvodi je Vladimir Maletić, diplo­mirani ekonomista iz Rume, dok su radikali i Zelena stranka s listom “Nek maske padnu” predložili po 15 kandidata. Radikale u trci za odbornička mesta predvodi Ivanka Kandić, turistički tehničar iz Pla­tičeva, a “zele­ne” Dušanka Stefa­nović Radi­savlje­vić, di­plomirani farmaceut specijalista iz Rume.

Najviše lista u Staroj Pazovi – devet
Opština sa najvećim brojem izbornih lista u Sremu je Stara Pazova gde će pred biračima biti čak devet lista. SNS predvodi aktuelni predsednik opštine Đorđe Radinović, dok grupu građana “Šakom o sto” predvodi Jovan Tišma, nekadašnji predsednik opštine u vreme vlasti Demokratske stranke. Učestvuju i “Pokret za opštinu Nova Pazova” odbornice Ane Pejović Stanković, “Izbor za našu opštinu” Milana Turanjanina, SPS i JS, SRS, POKS i grupa građana “Pokret Podunavlje” i Zelena stranka.

I predsednik opštine Inđija Vladimir Gak na­lazi se kao prvi na napred­njačkoj listi za lokalne izbore u toj opštini. U Inđiji je Opštinska izborna komisija proglasila pet lista, a na listi “Aleksandar Vučić – Za našu decu”, kao druga se nalazi Dragana Radinović, zamenica predsednika opštine, a treći na listi je Milan Raduljica, otac košarkaš­kog reprezentativca Miroslava Raduljice. I ova lista podnela je listu s imenima svih 37 kandidata koliko ima inđijska skupština. Druga izborna lista je “INĐIJAITI” – Dr Milica Ka­linić, koja je, ujedno i prva na toj listi od 25 kandidata. T

reći su socijalisti koji su prijavili 35 kandidata za odbornike, a prva na listi je Dunja Vasić, diplomirani ekonomista. Četvrta na gla­sačkom listiću je lista Srpske radikalne stranka sa 13 kandidata, a prvi na listi je Ljubomir Glavašević, preduzetnik iz Krčedina. Peta lista na listiću za lokalne izbore u Inđiji biće “Građanin 2020” koja ima 13 kandidata. Zanimljivo je da svi svi rođeni devedesetih godina. najstariji 1990. godine, a najmlađi 1999. godine. Listu predvodi student Strahinja Jovanović koji je i nosilac liste.

U opštini Pećinci na izborima će se za svoje predstavnike za lokalnu skupštinu nadmetati tri liste: koalicija oko naprednjaka, SPS i SRS. Listu “Aleksandar Vučić – Za našu decu” predvodi Željko Trbović, aktuelni predsednik opštine, a druga je dr Dubravka Kovačević Subotički, koja je bila ne čelu lokalnog parlamenta. I u Pećincima naprednjaci su predali kompletnu listu s 30 kandidata, socijalisti koje predvodi Nikola Đuričić, diplomirani pravnik, predlo­žili su 18 odborničkih kandidata, a radikali su predali listu s 20 imena. Prvi na toj listi je Miroslav Radojčić, mašinski tehničar. Pećinci su ostali opština s najmanje izbornih lista jer je Opš­tinska izborna komisija odbila proglašenje liste “Bata Mar­ković – Dostojan­stveno, bez straha” zbog, kako je navedeno, više nepravilnosti koje nisu otklonjene u zakonom predvi­đenom roku. Tako da će ova opoziciona izborna lista ostati bez mogućnosti da proveri svoju snagu na izborima 21. juna.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here